Förberedelserna inför själva behandlingen

Redan dagen efter punktionen hade Max fått svaret och han kontaktade mig samma dag och informerade om att provet visade en cancer i tonsillen och att behandlingen skulle bli strålning. Nu gick det undan.

Fem dagar senare hade jag tid hos en av de bästa läkare jag någonsin träffat (jag har jobbat med väldigt många och även träffat några som patient). Besöket skedde under lugna former, helt utan stress. Den information jag fick var saklig och lämnade inga frågetecken efter sig. Denne doktor fick mig att känna det, som om han hade all tid i världen att vara till bara för mig. 

Idag kan jag säga, efter att ha träffat väldigt många; läkare, sjuksköterskor och tandläkare, att personalen på Radiumhemmet måste vara handplockad och/eller ha genomgått lämplighetstester. Alla har varit oerhört respektfulla och "lagom" - helt fantastiska!!! Hit borde man skicka personalen från ortopedkliniken på Danderyd, som visade exempel på det motsatta, alla kategorier.

Allt är så genomtänkt på Radiumhemmet; man försöker planera besöken hos de olika personalkategorier så att fler besök kan göras samma dag och utan lång väntan emellan. Överallt har jag känt att patienten verkligen står i centrum.

Jag har fått ansvariga kontaktsjuksköterskor, ja, jag talar i pluralis, som var och en sköter sin del i behandlingen och som jag kommer i kontakt med nästan omedelbart, om jag behöver. Något som också gör det enkelt är att jag genom appen 1177 kan läsa allt som planerats och informerats om under mitt besök och att jag i appen också skriftligen kan meddela mig med den ansvariga sköterskan och hon med mig.

Det ingår också tandläkarbesök, eftersom ju tänderna måste skötas trots kommande svårigheter; dels p.g.a. smärta och dels vissa svårigheter att gapa ordentligt. Tandläkaren ska imorgon laga två tänder, som jag bitit sönder tidigare. För detta hade jag redan en tid i slutet av mars hos Folktandvården men man ställde in besöket p.g.a. coronapandemin.

För att inte tappa muskler i munnen kommer en sjukgymnast att vägleda mig i konsten att bibehålla gapfunktionen. Slutligen ska jag få en sond insatt genom bukväggen och in i magsäcken. Smak- och luktsinnet påverkas av strålningen och i kombination med svårigheter att gapa och svälja medför det för de allra flesta en oönskad viktnedgång. Trodde knappt att jag hörde rätt när doktorns ordination var att jag fram tills behandlingen startar, ska vinnlägga mig om att äta kaloririk mat. Detta för öka i vikt och "ha något att ta av".

Oj, oj jag hann långt ifrån allt jag hade tänkt berätta idag. Min avsikt var att närmare informera om hur det ligger till men trodde inte att det var så mycket. Efter imorgon vet ni allt. Jag vet att gårdagens blogginlägg skapade vissa fundringar. Jag lovar att återgå till att skriva om roligare saker än sjukdomar, även om en och annan händelse i behandlingen nog slinker med ibland.

7 jun 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)