30 dagar idag

En dräktig hona föder sina kattungar 63 - 67 dagar efter befruktning. Det vanligaste är att ragdollen föder 3 - 4 kattungar men 1 - 8 är inte sällsynt (men inte lika vanligt). Energibehovet ökar kraftigt hos den dräktiga katthonan och när förlossningen närmar sig är hennes kaloriintag upp till 70% högre än vanligt. Hon måste förbereda sig för att kunna producera upp till 250 ml!!! mjölk om dagen.

Idag har det gått 30 dagar sedan vi lämnade Sandie hos Malte. De senaste 13 dygnen har hon gått upp 280 g i vikt och hennes aptit har ökat kraftigt, precis som den ska när en katt ska bli mamma. Om Sandie skulle vara som våra andra katter är och har varit, skulle hon tycka om torrfoder och vi skulle då servera henne Royal Canins ”Queen”, ett foder som är framtaget speciellt för den dräktiga och digivande katten. Tyvärr vägrar hon att äta all form av torr föda. Hon får istället våtfodret ”Kitten”, som innehåller mycket energi och om jag blandar det med Lanz och/eller Sheba, men inte annars, äter hon det. ”Om katten själv får välja”, är Whiskas slogan men vår sötnos väljer inte Whiskas. Eftersom Lanz-, Sheba- och Kittenblandningen går bra får det bli så :-) när vår katt själv får välja.

Jag kollade som vanligt på Blockets ragdollannonser, 8 stycken idag, men verkligheten är en helt annan. Av dessa 8 var det de fakto endast en som handlade om ragdollsmåttingar. Alla de andra gällde huskatter, dvs kattungar utan stamtavla. Jag vet att jag skrivit om detta tidigare men gör det igen. Jag skulle önska att Blocket tog ansvar för att endast ragdolls med stamtavla ska få annonseras som ragdolls. De andra ska finnas under rubriken ”Huskatter”. En huskatt kan ge samma glädje som en raskatt men den är ingen raskatt. Det finns stora skillnader dem emellan. Det går utmärkt att åka i en Wolkswagen och du är jättenöjd med din bil men skulle väl aldrig komma på idén att utannonsera den som en Mercedes, gissar jag. Mercedesen är dyrare att tillverka och kostar därför mer. Det är också väsentligt dyrare att föda upp raskatter än huskatter.

Att vara uppfödare kostar en hel del pengar, iallafall om man som jag tycker att det är viktigt att följa ragdollens hälsoprogram och gå de kurser som finns för uppfödare (SVERAKs diplomeringsutbildning och PawPeds kurser). Detta är något jag också skrivit om tidigare men tänker på och vill nämna det igen nu, när jag snart ska bli ”mormor” till Sandies bebisar. Med den kunskap jag har idag, känner jag mig betydligt tryggare än när Stina fick sin (och min) första kull. Jag tror det skulle vara bra att kräva ett ”körkort” för att få sitt stamnamn registrerat, t. ex PawPeds G1, den första av tre kurser. Jag vill tro att fler då skulle förstå skillnaden mellan katter med och utan stamtavla. Jag är övertygad om att det finns dem, som köpt sin ragdoll i tron att de har en raskatt och sedan blivit besvikna när de inte får ställa ut sin kisse som ragdoll och först då förstår att de inte har en ragdoll. Kanske de t. om funderat på att bli ragdolluppfödare. 

Att vara uppfödare innebär ett stort ansvar och mina tankar om det vill jag utveckla mer en annan gång.

21 feb 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)