Ack, så många "veterinärer"

Jag är inte odelat förtjust i FB. Jag håller en nära kontakt med mina vänner. För mig innebär ordet vänner inte samma sak som det gör i FB. Ingen människa kan ha 1000 vänner, inte heller 100 om vi talar om vänner, som jag definierar ordet, dvs människor, som står oss väldigt nära, som vi litar på till fullo och som vi vet alltid kommer att ställa upp för oss. FB fyller säkert många behov hos många och även hos mig men då gäller det främst grupper, där man kan ställa frågor och utbyta erfarenheter men........det gäller att läsa med bibehållet eget omdöme och kritiska ögon. Annars kan det bli galet. Jag är medlem i en grupp som heter Nordiska uppfödare. Den gick jag med i för att jag trodde att där skulle finnas många med praktiska erfarenheter, som skulle vara nyttiga för mig att känna till. Jag gjorde en tankejämförelse med min egen yrkesmässiga erfarenhet. Vissa saker kan man inte läsa sig till, utan man måste praktisera själv. Så blev det nu inte! I den här gruppen finns massor av "experter". Problemet är bara att dessa "nästan-veterinärer" har helt olika svar på en och samma fråga - alla lika tvärsäkra på att just deras svar är rätt. Om man inte läst om diagnosen och sedan hört fel, tror man att namnet på kattens diagnos är flatches, vad nu det skulle vara. Jag antar att "snart-färdig-veterinären" menar flat chest. Diagnosen direktöversatt blir ju plattbröst och så heter det men blir utan minsta tvivel flatches? Vissa i FB-gruppen är mycket kunniga men för att vara med i den här gruppen bör man själv ha en del kunskap, annars kan det bli väldigt tokigt. Det som förvånar mig mest är att alla är så säkra på att just de, har rätt. Själv är jag oerhört noga med att komma med vetenskapliga fakta, när jag uttalar mig i dylika frågor.

Kattsnuva är en virussjukdom, som kan drabba även en vaccinerad katt (men lindrigare). Minns inte om jag skrivit att vaccination mot just kattsnuva ska upprepas varje år, om katten ska användas i avel eller befinner sig i en riskmiljö (t ex stora kattgrupper). I övrigt räcker det med vart tredje år. Viruset heter Caliciviruset och orsakar snuva med feber och klara flytningar från nos och ögon. Typiskt är också sår i munnen. Ofta kan en drabbad katt också dregla som följd av munsåren.
Framför allt hos kattungar kan calici ibland även orsaka lunginflammation eller hälta. Just det här med hälta är värt att notera - man tänker ju normalt sett inte i första hand på kattsnuvevirus om en kattunge börjar halta! Efter ca 1-2 veckor brukar sjukdomen gå över för de allra flesta. Efter tillfrisknandet kan katten fortfarande vara smittförande. 

Katter vaccineras också mot kattpest (grundvaccinationen). Kattpest orsakas av ett parvovirus, förkortat FPV. Epidemier av kattpest bryter ut då och då i ovaccinerade kattgrupper och i områden där det finns många ovaccinerade katter.
Infekterade katter kan få väldigt varierande grad av sjukdom. Vissa, framför allt vuxna katter, får inga symptom alls, men kan ändå sprida smittan vidare. Andra, i synnerhet unga katter, kan i värsta fall bli väldigt sjuka så snabbt att de dör inom loppet av bara några timmar! De kan också bli sjuka med smärtor i magen, och hög feber, som senare följs av kräkningar och ibland kraftig diarré. Katten blir då också uttorkad. Dödligheten är hög.

En vanlig annan virussjukdom planerar jag skriva om imorgon. Sedan måste det bli rolig läsning om katter också, inte bara "bra-att-känna-till-text"

19 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)