Säkra adoptioner

I "kattlotteriet" finns, som väl är, många högvinster. Dessa innebär att katten föds frisk och bor i ett hem där den är högt älskad, respekterad och lever ett tryggt liv. Raskatter har störst chans att vinna en högvinst. Sedan kan det vara lite si och så men jag vill tro att de flesta huskatter också har det lika bra men kanske lever fler av dem lite farligare, eftersom de är ute på egen tass i högre utsträckning.

Förvånande för många, även mig själv först, är att jag kommit fram till att t.om. katterna på katthem dragit en vinstlott, om än inte en högvinst. Även de slipper frysa, vara hungriga och känna sig hotade. Målet för katthemskatter är att de adopteras av någon enskild eller en familj och sedan får leva resten av sitt liv under goda förhållanden.

De största förlorarna är de förvildade katterna, som ingen lyckats fånga in. Om alla som ser en vilsen katt skulle kontakta ett katthem, så funnes det nog färre stackare därute, eftersom det brukar finnas volontärer på katthemmen som fångar in sådana katter. Trots att jag oftast ser möjligheter, har jag för tillfället ingen bra idé om hur det ska bli verklighet. Jag tar gärna emot förslag :-).

Lyssnade nyss på en veterinär, som uttryckte oro inför det faktum att så många hundar illegalt förs in i landet. Köparen vet ingenting om hundens hälsotillstånd, än mindre om den är vaccinerad eller när den är född. Det värsta scenariet är att hunden ifråga är smittad av rabies men ännu symtomfri.

Vad är då rabies? Rabies är en till 100 procent dödlig virussjukdom när patienten fått symtom och den kan då inte botas trots modern intensivvård. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning (vattuskräck). Patienten avlider i regel inom 14 dygn. ADOPTERA ALDRIG EN HUND UTAN SÄKER DOKUMENTATION!!!

Betydligt säkrare är det att adoptera en katt från ett katthem i Sverige. De katter som kan adopteras därifrån är alla vaccinerade, veterinärundersökta och kastrerade. Inte helt sant kom jag på nu - det finns katthem som står kvar som ägare av kattungar tills de blivit 6 månader, trots att de flyttade till sina blivande ägare redan vid 12 veckors ålder. 6 månader gamla kastreras de, enligt avtalet, och därefter övergår ägandet till den som adopterat kattungen.

11 dec 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)