Aktiv och passiv vaccination

Om katten har antikroppar i blodet mot vissa sjukdomar beror det antingen på att kattens eget immunförsvar tillverkat dem (aktiv immunisering) eller att antikropparna bildats på annat sätt och sedan sprutats in i katten (passiv immunisering). Passiv immunitet är effektiv under en kort period, men ger inget framtida skydd mot det specifika antigenet. Kattungar får antikroppar via kattmammans råmjölk, människobarn via sin mammas råmjölk. Det är lätt att förstå hur viktigt det är för både kattungar och bebisar att få i sig mammans första mjölk, när man känner till detta. Det tar ju tid för kattungen och bebisen innan det egna immunförsvaret är fullt utvecklat.

Jag är medveten om att jag är en vetgirig, nyfiken person och jag blir själv förvånad över att jag aldrig frågat, vilken typ av vaccin veterinären använt, när han/hon vaccinerat våra katter. Jag kände inte ens till att många uppfödare vill att deras katter ska vaccineras med avdödat vaccin, alltså inte tillföras ett antingen för att bilda egna antikroppar. Detta för att någon av de egna katterna eller någon uppfödarkollegas katt blivit sjuk av antigenet. Visst kan vacciner ge oönskade effekter men vanligtvis reagerar vi inte alls och det är värdefullt att upptäckten med vaccination gjordes av den engelske läkaren Edward Jenner. Han hade upptäckt att mjölkerskor hade fin hy och inte gropig, som de som överlevt smittkoppor hade. Folkvisdomen hävdade att de som haft kokoppor inte smittades av smittkoppor och det var en riktig iakttagelse. Kokoppsviruset är nära släkt med smittkoppsviruset och fungerade som antingen och mjölkerskornas immunförsvar bildade således antikroppar mot smittkoppor. 

Anledningen till att jag tar upp det här ämnet är att jag läst mycket om virussjukdomar hos katter idag. Det ingår också i PawPeds veckoavsnitt. Där finns också ett tänkvärt avsnitt om olika eventuella sjukdomar man kan testa sin katt för - vissa kanske kan kännas onödiga: 

FIV (liknar människans HIV) är tämligen ovanligt i Sverige, men om man köper en katt från ett annat land kanske den bör testas innan den får träffa familjens andra katter? FIV är ju en dödlig sjukdom, definitivt inget man vill få in bland sina katter.

FeLV (liknar leukemi) man vet inte riktigt hur vanligt det är, eftersom det finns snabbtester som kan göras ute hos praktiserande veterinärer. Statistik över andelen drabbade finns därför inte centralt.
I en del kattförbund är det krav på att mamma och pappa katt ska ha negativa test för FeLV och FIV för att man ska få registrera kattungarna, gäller inte SVERAK.

De som testar rutinmässigt för FeLV och FIV brukar testa alla sina katter årligen, och sedan kräva tester för honor som kommer på besök för parning, för hanar som man själv parar sina honor med och för katter man köper in.

Lite till vill jag säga om virussjukdomar och tester men det gör jag imorgon.

18 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)