Vad krävs av en fodervärd?

Sidan är uppdaterad 2021-02-14

Vi har inga kattungar

men läs ändå nedanstående om du önskar bi fodervärd!

Många har hört av sig till mig för att de på sikt har som mål att bli uppfödare med eget stamnamn. De har uttryckt att de inte känner sig redo att ta det fulla ansvaret för parning, dräktighet, förlossning och kattungarnas första tid i livet och att det skulle kännas tryggt att starta som fodervärd. Det är ett utmärkt första steg mot den egna uppfödningen, tycker jag. 

Du som går i fodervärdstankar, särskilt du som planerar att själv bli uppfödare, måste försöka hitta "rätt uppfödare"; en person där er kemi stämmer väl överens och som är genuint intresserad av avel och uppfödning och gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Ni bör inte bo alltför långt ifrån varandra ifall du behöver hjälp på plats. Bortsett från eventuell transport till veterinär får den dräktiga honan, enligt lag, inte transporteras alls två veckor före beräknad förlossning och tidigast en vecka efter.

Kanske vill du bli fodervärd utan en tanke på egen uppfödning. Den främsta anledningen kahske är en helt annan t.ex. att du vill utöka familjen med en mysig liten kisse och också tycker att det ska bli spännande att få vara med om en kattförlossning och kattungarnas utveckling de första 12 veckorna men efter att "foderkatten" övergått i din ägo vill du endst ha din kisse till sällskap.

Det är en väsentlig skillnad rent ekonomiskt mellan att bli fodervärd och att köpa en kattunge men du kan "forma" kattungen i samma utsträckning oavsett om kisse är köpt eller blir din på papperet fblir din om ett par år.

Om du inte alls vill ha kattungar i ditt hem ska du från början tala om att du endast är intresserad av en hankattatt. Att ha en hane på foder är jobbigt på annat sätt än att ha småkatter springande runt på golven.
Vissa hankatter är enkla och jamar bara lite någon gång ibland men de flesta blir av och till väldigt intensiva och högljudda, när de lockar på sina honor. De är inte ovanligt att de  börjar "märka revir" d.v.s. kissar på vissa, speciella ställen i det egna hemmet. Det finns f.ö. även honor som revirmärker med det är långt ifrån lika vanligt eller intensivt.

Detta ska man känna till innan man bestämmer sig för att bli fodervärd till en fertil katt.

Kraven på fodervärden?

För att bli fodervärd måste du älska katter och betrakta dem som en del av din familj men.... Du behöver inte ha varit ägare av katt och inte heller veta en massa om katter från början (även om det är en fördel). Däremot är det viktigt att du är intresserad och vill lära dig sådant som man bör känna till som fodervärd. Det är också en förutsättning för att du och kisse ska förstå varandra och trivas tillsammans. Detta hjälper jag dig gärna med.

Katten kommer ju så småningom att bli din alldeles egen men först när kattmamman fått två kullar hemma hos dig. Det är dig hon känner sig trygg med/hos och därför måste du finnas med hela tiden; både under förlossningen och uppfödningen av kattungarna. I de allra flesta fall sköter kattmamman det praktiska själv. Det viktiga för henne är att hon har dig nära och kan "hålla tass" under förlossningen, vilket många blivande kattmammor önskar. Jag kommer gärna och bistår dig, när det är dags för förlossning. 


Som fodervärd står du för mat, sand, kärlek och god omvårdnad.

Själv betalar jag kattförsäkringar för mamman och hennes bebisar, kattungebesiktningen och  eventuella andra veterinärkostnader. Om du vill ställa ut kisse betalar jag givetvis utställningsavgiften. Jag ger dig livslång support och det är du som bestämmer om vi håller kontakt på telefon, via mejl eller kanske både ock. Givetvis kan vi också träffas personligen vid förlossningen eller om problem uppstår.

Som du märker, innebär det en hel del arbete att vara fodervärd (ett underbart och givande jobb förvisso) och det är inte bara ett enkelt sätt att få en raskatt "gratis", som många felaktigt tror.


För kattungen är det du, som är ägare redan från första dagen den flyttar in. Katter vet nämligen ingenting om SVERAKs foderavtal, som både du och jag har undertecknat innan jag kommer hem till dig med din nya, gulliga, lurviga familjemedlem :-) 

Bloggen 

P.g.a. tidsbrist har jag "lagt ner" min blogg men de tidigare inläggen finns kvar.

Podden

Elin, en av mina tidigare kattungeköpare, och jag har startade en podd, Prata Katt. Du hittar oss på Podcaster, Acast, Instagram och ITunes. Efter nära 1 1/2 år, en rolig men "pusslig" har vi avslutat den, eftersom pusslet inte längre gick ihop med arbete och alla våra andra åtaganden.För närvarandehar vi inga kattungar

Jag vill att du som köper kattunge

- kastrerar katten om den köps som sällskapskatt. En okastrerad katt, som inte ska användas i avel, mår inte bra av att förbli fertil. 

- har den veterinärförsäkrad hela livet.

- aldrig lämnar katten ensam många timmar. Om du pga av t ex arbete är borta länge hemifrån, bör kisse ha sällskap av annan katt, en hund eller en människa.

- har kontrollerat att ingen i familjen är kattallergisk.

                              ------------------------------------

Mitt CV inom "kattvärlden": Jag avlade examen i Pawpeds Academy's G1 hösten 2015 och G2 i december 2016. Detta ingår i G1 >> klicka här, G2 >>klicka. Jag väntar nu på att komma med på den tredje kursen, G3, förhoppningsvis våren 2019.

Jag är SVERAK-diplomerad uppfödare, mer information på SVERAKs hemsida.

"Matnyttigt"
För det fall ingen ny ägare registrerats för katter - födda och registrerade efter den 1 januari 2009 - har uppfödaren registrerats som ägare i SVERAKs stambok. 
Denna funktion körs med automatik en gång i veckan och om en katt inte är ägarändrad 60 dagar efter att kattkull blivit registrerad, överförs ägarskapet till uppfödaren. Ägarändringen sköter jag i samband med det slutgiltiga köpet

Uppfödare - glöm inte bort att skicka in id-nummer för de katter som bor kvar hemma eller som flyttar till fodervärd!

Det är klokt att vara medlem i en kattklubbFör att kunna ställa ut sin katt och för att kunna registrera kattkull (för att få stamtavla) krävs medlemskap i en kattklubb. Jag är själv medlem i Stockholms kattklubb. Det finns många olika klubbar i Sverige. På SVERAKs hemsida finns mer information.

Ragdollklubben erbjuder medlemsskap för 200 kr (250 kr från 1 Jan 2019) Du behöver inte äga en Ragdollkisse för att bli medlem. Det räcker med att du gillar rasen. Som medlem i Ragdollklubben får du bl a 4 nummer av klubbens medlemstidning, Trasdockan, och 10% rabatt om du tecknar försäkring hos Agria. Vårt PG är 645 74 38-7. Välkommen!

Alltid aktuellt

Bagarmossens djursjukhus - 

SVERAK - här hittar du det mesta om katter; raser, färger, uppfödare, utställningar, kattklubbar, tidningen Våra Katter m.m

Katt.nu

Laboklin - DNA-test 

Pawpeds

Foder och andra kattsaker

Kattillbehör

Vaccination- om katten är en "innekatt", inte ställs ut eller ska vistas på kattpensionat och är vaccinerad med Tricat, behöver den endast revaccineras vart tredje år. Se till att katten alltid har en gällande vaccination. Genom t ex skor kan smitta spridas.

Klicka på bilderna så förstoras de!

 


 

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)