Bra att veta

(Sidan uppdaterad 2018-03-11)

Katten har under tiotusentals år varit en del av vår kultur. I Egypten, för cirka 5000 år sedan, ansåg man att katten var en helig varelse. Att döda eller äta en katt sågs som ett så allvarligt brott att det bestraffades med döden.Antalet katter i Sverige uppgår till cirka 1,3 miljoner. Av dessa är 13,4 procent rasrena. Nästan var fjärde barnfamilj (23 %) har katt och äldre människor föredrar katt framför hund.

En katt som saknar stamtavla räknas som huskatt, även om båda föräldrarna har stamtavla. Vid utställning ska katten ha ett huskattbevis utfärdat av SVERAK och tävlar i klass 14, Huskattklass.
Klicka på länkarna och läs mer!

SVERAK - här hittar du det mesta om katter; raser, färger, uppfödare, utställningar och mycket, mycket mera.

FindUs är katternas stambok. Där kan du hitta alla katter som har stamtavla och därmed är registrerade i SVERAK, provpara dem för att undvika nära släktskap, kolla id-nummer etc. Finns på SVERAKS startsida.

TV-SVERAK - om man söker på "SVERAK i media" på SVERAKS hemsida finns en bra film från ett av Nyhetsmorgons program. Där får man se flera olika raser och veta lite om dem.

En katt flyttar in - du kommer till SVERAKS hemsida. Långt ner på sidan finns en "videosnutt".

Giftiga växter: Alla liljeväxter, Julros, Oleander, Änglatrumpet, Kotte- palm, Ginst, Liljekonvalj och Påsklilja.

Lästips: Att ha katt (SVERAKS hemsida under rubriken "Att köpa & köpa katt")Titta gärna in i SVERKS webbshop. Där finns b la storsäljaren "Att ha katt" att köpa. Beställning sker genom förskottsbetalning till SVERAKS bankgiro 360-2961. Ange tydligt vad betalningen avser samt avsändare med fullständig mottagaradress.

Den enda svenska vetenskapliga boken om katter - deras ursprung och beteende - heter "Hur tänker din katt" och är skriven av Bo Söderström. Boken bör finnas i varje kattägares hem, anser jag. Den ger svar på de flesta frågor en kattägare/-älskare ställer sig. Boken är mycket omfattande men ändå lättläst och spännande och den innehåller både faktarutor och bilder på vackra katter.

Trasdockan, Ragdollklubbens medlemstidning www.ragdollklubben.se kommer att ha lästips i varje nummer. Dessa och utvalda nummer av tidigare "Trasdockor" finns att köpa i Ragdollklubbens webbshop. Beställning sker genom förskottsbetalning till postgiro 645 74 38-7. Porto tillkommer.


Utbildning: Pawpeds internetkurser - en utomordentlig utbildning i tre steg med separat examen i de olika delarna. Beviset för genomgången godkänd utbildning är en banner tänkt att lägga på den egna hemsidan efter varje utbildningssteg. Kurserna sträcker sig över flera veckor. Deltagarna får chatta, läsa artiklar, göra tester, skriva små uppsatser och lösa problem i anslutning till artiklarna. Både obligatoriska grupparbeten och individuella arbeten ingår. För att bli godkänd på kurserna måste alla uppgifter vara inskickade och godkända före ett fastställt slutdatum. 

 
Foder: I zooaffärer finns det mesta, som du behöver till din kisse. För att katten ska må riktigt bra, bör man som kattägare ge den den mat, som är mest lämplig för rasen och kattens ålder. Näringsbehovet varierar oftast beroende på ålder men även dräktighet, digivning och eventuella uppfödningsproblem påverkar valet av bästa kost. Det finns flera olika kattmatsproducenter, mest kända är nog Royal Canin och Hill's. Där kan man få ett gratis medlemsskap.

 

Genom att klicka på dem förstoras bilden. 

 

 

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)