Ålder, livslängd och jämförelse

Den genomsnittliga livslängden för en tamkatt är 15 år. Det är inte ovanligt att finna dem, som blivit äldre, men få når den höga åldern av 20 år. Min gamla Mysan, som avslutade sitt liv i december 2007 blev så gammal så när som på tre månader. Rekordet är 36 år, men det finns en obekräftad uppgift om att en katt blev 43 år. Tror vi på det?

Många äldre saknar sällskap och väljer då gärna en katt, som är betydligt enklare att sköta än en hund. Katten är ett underbart sällskap. Den är gosig, varm, mjuk och renlig. Det är betydligt lättare att rengöra kattlådan än tvingas ut på promenader. Katten klarar bättre än hunden av att vara ensam några timmar (helst inte mer än fem timmar och inte varje dag). Det är ändå viktigt att tänka på att det måste finnas en "back-up" om kattungeköparen hunnit fylla 80 år - hur frisk och pigg hen än är. 

1 människoår motsvarar 16 kattår, 8 år 48 år, 12 år 64 år, 15 år 76 år, 20 år 96 år. Våra katter är 27, 46 och 55 år - ingen är gammal. Sandie kommer att få sina första barn vid 27 års ålder, bra ålder för att bli mamma. 

Imorse fick jag en glad nyhet. Ronja Rövardotter har inte visat några tecken på allergi, sedan hon kommit hem från farfar. Jag fick också flera fina bilder på kattungarna, som nu börjar närma sig förpuberteten. De är lika fina men med påtagligt mycket äldre utseende. 

Jag pratade med Carin i lördags och hon berättade att Tasses päls är fantastisk efter badet, fluffig och härligt mjuk. På tur för bad står nu både Stisse och Stina. Sandies bad får dröja tills dess att hennes kattungar flyttat. Nu lämnar vi henne ifred. Stress minskar katters immunförsvar och det är ju absolut inget vi vill åstadkomma, när hon snart ska orka föda och vårda sina bebisar. Stisse är nyss kammad och jättefin. Jag vet inte, vad som gör Mirakelkammen så behaglig men något är det - kanske legeringen - för han ligger helt stilla under "kamningsproceduren" sedan vi köpte den kammen. Tyvärr är den lite svår att få tag på i zooaffären men på nätet och på kattutställningar finns den nästan alltid.

 

 

 

 
7 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)