Alla känner inte till.....

att det finns så mycket, både roligt/intressant och värdefullt, på SVERAKs hemsida. Jag vet att jag har läsare, som inte är med i Ragdollklubben och därför inte har Trasdockan, där jag skrivit om hur SVERAK bildades och hur förbundet utvecklats under åren. Sådant kan man hitta på hemsidan. En annan intressant sak är att man också kan se alla SVERAK-registrerade katters stamtavlor där. I en stamtavla kan man blicka många led tillbaka; förutom kattungens mamma och pappa, mormor, morfar, farmor, farfar osv. totalt 30 släktingar till katten. Man ser födelsedata, färger, eventuella mönster m.m. och om man t. ex vill få lite extra information om en släkting, kan man klicka på det namnet. Då kommer den kattens stamtavla upp med alla dess släktingar. Det är riktigt spännande och kan sysselsätta en kattnörd hur länge som helst.

Alla rasrena katter som tillhör SVERAK (det gör de flesta svenska katter) finns på SVERAKs hemsida. Klicka på ”FindUs” och skriv in uppfödarens stamnamn, i mitt fall Spinetts. Då kommer alla ”mina” kattungar upp. Stamnamnet går att jämföra med våra efternamn med den skillnaden att kattungarna alltid får uppfödarens stamnamn, oavsett kattmammans eller kattpappans. Sandie, t ex, heter S* Creamy blueeye (Åmille Åsåfin) som stamnamn medan hennes dotter heter SE *Spinetts Sissel. Sandie kommer från Inger Köhlbergs (Strömstad) uppfödning och Sissel från min.

FindUs är också en oerhört värdefull sida för oss uppfödare. När vi hittar en till synes lämplig partner till våra avelsdjur, måste vi också ta reda på om de är släkt på något vis, eftersom det är viktigt att undvika inavel. Då ”provparar” vi våra kissar i FindUs. Vi behöver bara skriva in våra tilltänkta avelskatters fullständiga namn och vi kan då se eventuellt släktskap När jag provparat Sandie med Hercules får jag följande resultat. Inavelskoefficienten beräknad på 4 generationer, 30 katter varav 30 unika individer  - 0,00 %. Beräknat på 7 generationer, 233 katter varav 222 unika individer är inavelskoefficienten 0,01%. Strålande resultat! Dessutom är Hercules en både snygg och trevlig herre:-).

13 dec 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)