Allt finns med....

kroppsdelar, sinnen och instinkter!

Kattungen föds blind men den har ögon, som vanligtvis öppnar sig inom 10 dagar. Kattungen föds döv men öronen finns på plats (hörselgången är sluten men den börjar öppna sig runt 9 dygn) och redan vid drygt 2 veckors ålder känner den igen ljuden från sin mamma, sina syskon och uppfödaren. Luktsinnet fungerar väl redan från födseln och hjälper den lilla kissen att orientera sig när den vill dia. Den känner även lukten av feromoner som kattmamman utsöndrar och dessa har en lugnande effekt på hennes bebis. Känseln är också välutvecklad vid födelsen, så kattungar måste hanteras med stor varsamhet. De kan kravla tämligen direkt efter att de lämnat moderlivet men inte gå. Eftersom utvecklingen går väldigt fort kan de redan vid drygt 2 veckors ålder stappla omkring i bolådan - om än på vingliga ben.

Sessans kattungar har gått upp 10 g sedan igår. De har således alldeles själva hittat till sin mammas tutte eller spene, som det egentligen heter. Där har de sugit i sig den fantastiska råmjölken, kolostrum, som innehåller en mycket hög halt av proteiner och vissa mineralämnen. Den är mycket viktig för immunförsvaret. Alla kattungarna har alltså fått i sig den värdefulla  råmjölken, som Sessan bjuder på. Hon ger dem samtidigt värme, närhet och trygghet.

Sessan har inte gått någon förlossningsförberedande kurs, ej heller amningsutbildning. Hon visste ändå hur hon skulle ta hand om sin förlossning och sina småttingar. Hon följde helt enkelt sina instinkter. Vi människor har kommit lite bort från våra medfödda förmågor och litar inte riktigt på oss själva. Däremot har vi stor tilltro till expertisen och jag är glad över att mödravårdens alla kurser finns.

Det jag vill säga är att livet är fantastiskt - djur som människor föds och börjar direkt kämpa för sin överlevnad och när de sedan får egna ungar vårdar och skyddar de sin avkomma men... människan behöver mer hjälp.

16 jan 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)