Allt vi kan

..... ska vi göra för våra kissar. Det är viktigt vad vi gör i vår avel och att vi har en långsiktig plan, tror att jag skrivit det tidigare. Jag vill inte tro annat än att alla uppfödare kollar så att det inte finns något släktskap mellan de katter, som är tänkta för varandra, att alla kontrollerar detta i SVERAKs FindUs. Där kan ni, som går i kattungeköptankar se hur många kattungar uppfödaren registrerat och också titta i de registrerade kattungarnas stamtavla. Det är bara att klicka på FindUs, skriva uppfödarens stamnamn och alla kattungarna i uppfödningen kommer upp. Genom att sedan klicka på namnet på den kattunge man undrar över kommer stamtavlan upp. Beroende på hur stort intresset är för genetik, kan man tillbringa minuter till timmar med att studera stamtavlor. När man lärt sig grunderna och vad som är dominanta och recessiva anlag är stamtavlorna riktigt spännande :-). Så många ord innan jag nu kommer till det jag ursprungligen planerade att skriva om idag, nämligen dvärgväxt och Ragdollklubbens hälsoprogram.

Ragdollklubben (RK) och Scandinavian Ragdoll Club (SRC) har ett gemensamt hälsoprogram och så ska det vara, tycker jag. Oavsett om man är uppfödare i den ena eller den andra rasklubben vill man ju göra sitt yttersta för att avla fram friska, rastypiska katter. Om klubbarna skulle slås samman, skulle vi mycket fortare få svar på våra frågor. Vi skulle slippa dubbelarbete och kunna fokusera på olika saker, som vi sedan delar med oss av till varandra. SRC har ingen medlemstidning, det har vi, SRC fokuserar på uppfödare, RK vänder sig också till uppfödare men i lika hög grad till medlemmar, som endast vill ha sin katt till sällskap. Om min önskan om EN ENDA klubb för ragdollägare skulle slå in, tror jag att alla skulle tjäna på det; "Scandinaviska Trasdockor" kanske eller "Klubben för Ragdolls till avel och sällskap". 

Nåja, det är en annan fråga. Igår gällde det dvärgväxt. Våren 2016 framkom det att det förekommer en defekt i rasen som innebär att det i vissa kullar föds dvärgväxta kattungar. De har alla en gemensam nämnare; nämligen att de i stamtavlan har en och samma katt på både mammans och pappans sida . Hittills känner vi till ett 40-tal dvärgar men det finns med stor säkerhet ett stort mörkertal. Kattungarna är födda både i Sverige och utomlands. 

När det gäller PawPeds hälsoprogram om hjärta (HCM) och njurscanning har RK och SRC gemensamma rekommendationer och nu vill vi på något sätt samarbeta kring dvärgväxt. På Jordbruksverket pågår en del forskning och vi hoppas på att ett DNA-test kommer att bli resultatet av den.

Imorgon fortsätter jag att berätta lite mer om både dvärgväxt och klubbarnas hälsoprogram.

Sist idag vill jag visa en bild på vackra Saga, en av Nickes katter. Om jag skulle köpa en annan ras, skulle det bli en sibirisk katt. Saga är lika snäll och trevlig som hon är vacker!

 
15 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)