Ännu en färdighet

Lite mer historia: 
Det finns också många likheter mellan stora och små kattdjur. Båda föder ungar i kullar, som är blinda och hjälplösa och tas om hand av mamman, tills de är gamla nog att klara sig själva. När man ser till exempel lejon i sin naturliga miljö tycker vi ofta att de beter sig som våra tamkatter gör. Lejonungar leker och kivas som kattungarna hemma. Lejonmamman flyttar runt sina ungar i nackskinnet som en kattmamma gör. Och de stora kattdjuren älskar att ligga och gassa i solen precis som våra egna katter. 

Från vildkatt till tamkatt
Den afrikanska vildkatten tillhör ett av de små kattdjuren och var den första kattrasen som tämjdes till huskatter i det gamla Egypten. Därmed är den stamfader till alla tamkatter. Den afrikanska vildkatten har en päls med band i ljusare och mörkare färger, precis som vi idag ser hos en randig tabbykatt. Det gav ett bra kamouflage i vildmarken. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Våra små är bedårande!!! De är mycket lätthanterade. Eftersom jag ofta sitter och skriver hittar de mig i soffan och klättrar upp och lägger sig tätt, tätt intill mig och varandra och somnar tvärt. När de inte sover, lägger de i högsta växel och det gäller att hänga med. Trots att jag tycker att vi kattsäkrat hemmet, överraskades jag idag av farligt beteende, som jag borde ha kunnat förutse. Till hälften hade jag det men det räcker ju inte. Vi köpte, som jag skrivit, ett litet klätterträd till kattungarna. De behöver träna att klättra och kunna vässa sina klor men de ska inte kunna klättra farligt högt. Därför har Ove och jag planerat att montera ner vårt "ordinarie klätterträd" på fredag men...... Idag när jag tittade upp från min iPad ser jag hur Flinga har klättrat upp till första "våningen" på det lilla klätterträdet och står på bakbenen och vässar klorna. Kul, vad bra att vi köpte det lilla klösträdet, tänker jag. Nästa gång jag tittar upp, har hon tagit sig från den lilla klätterställningen till den höga och är på väg uppåt. Så snabbt mitt knä förmådde reste jag mig och lyfte ner Flinga på golvet, flyttade den lilla klätterställningen långt ifrån den höga och imorgon kväll ska den monteras ner.

På eftermiddagen intervjuade jag Bo Söderström, forskare och chefredaktör på Kungliga akademin och författare av lättlästa men vetenskapliga böcker om katter. Jag har tidigare kontaktat honom för att få veta mer om musikens inverkan på katter. Det kommer jag att skriva om i Trasdockan framöver. Jag fick mycket intressant information och ett trevligt telefonsamtal. Bo har också lovat att framöver hålla en föreläsning för oss i Ragdollklubben.

Inger, S *Creamy Blueeye, skickade en jul- och nyårshälsning idag - en bild på Sandies helsyskon. Vad de heter stod inte. Urgulliga, eller hur?

 

 
21 dec 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)