Apropå igår

En katt som inte ska gå i avel ska kastreras. Det är inte bara ett tyckande från min sida, utan det finns många mätbara anledningar till det:

När katten kastreras upphör könsdriften nästan helt. Stisse kan korta stunder "glömma" att han är kastrerad :-) och det visar han genom att jaga Stina, aldrig Sandie, men det händer inte ofta. Det är påfrestande för såväl hon- som hankatter, ute- som innekatter att vara fertila utan att få utlopp för sin längtan att para sig. Hankatter "går ofta ner sig", kan lätt hamna i revirslagsmål och de börjar ofta även att urinmarkera. Även honor börjar markera revir genom att kissa men kanske inte i lika stor utsträckning som hanarna. Vissa honor löper väldigt tätt och de tappar då kondition och blir stressade. Den rara lilla kissen är som förbytt; går hukad med svansen åt sidan, gnuggar sig mot allt den kommer åt, rullar på golvet och utstöter mindre söta avgrundsvrål. Matte, husse och i värsta fall grannarna blir griniga pga störd/förlorad nattsömn. Så ska vi inte ha det om vi inte är eller planerar att bli uppfödare. Kisse bör kastreras för både sin egen och omgivningens skull! 

Att några av oss valt att föda upp kattungar beror på att det är så fantastiskt, spännande, roligt, gulligt och helt enkelt underbart att få följa den döva, blinda, totalt hjälplösa kattungens väg till en busig, nyfiken och kärleksfull liten krabat, som sedan kommer att bli till stor glädje för sina nya ägare. Jag är så glad över att det finns uppfödare som orkar hålla fertila hanar, som jag kan få låna. De får ju inte njuta av några kattungar och ändå står de ut med den fertila hanens (naturliga) beteende.

Fick nyss veta att Sissel ökat från 3580 till 3992 gram och att Lotta ser en bulle, när Sissel ligger på sidan. Hoppas på ett foto på henne. Rubis kattungar har redan blivande hem; en hona ska bli foderkatt, en hane är tingad den tredje katten har en intressent. Alla kattungarna är bicolortecknade. Jag har ingen förklaring till varför, kan bara konstatera att det är betydligt många fler bicolorkatter, som ställs ut än colorpoints och mittedkatter. Min favoritteckning har alltid varit colorpoint men tycker att både bicolor- och mittedkatter också är jättefina. Skulle gärna vilja ha en bicolor pga av jag inte har någon men vill helst ha colorpointkattungar, så vi får se vad som händer, när Sissel får sina bebisar. Har inte funderat färdigt ännu men skulle gärna vilja ha två avelshonor. Snart går ju Stina i pension.

Och.......innan jag var klar att publicera dagens avsnitt kom bilderna från Lotta :-) 

 

 

 
7 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)