Gårdagen

Ove var mycket nöjd med assistentkursen i Jordbro. Redan klockan 08:45 gav han sig iväg. Halv tio var det samling med kaffe och smörgås i Vattenfalls lokaler. Förutom ett 20-tal tvåbenta kursdeltagare hade man bjudit in tre fyrbenta; två  Ragdolls, en Skogkatt (OBS! Det heter inte Skogskatt, som så många tror) en Devon Rex, en Somalier och en Sfynx.

I kursen ingick en hel del teori b la: information om SVERAK, regler om hur katten ska presenteras t ex hämtas-lämnas från/i buren, hantering av bedömningssedlar och mycket, mycket mer. Alla, förutom Ove, hade provat på att "gå assistent" tidigare men någon gång ska vara den första. Själv är jag en stor vän av teoretiska kunskaper, så min åsikt är att assistentkursen ska vara ett krav, innan man får assistera på utställning. Jag tror att det i en framtid kommer att vara så. Varför skulle annars SVERAK "stå bakom" kursen och tillsammans med Royal Canin sponsra utbildningen? Alla deltagarna, förutom katterna yellbjöds på en fräsch sallad och Ove kom hem med en värdecheck på kattmat.

Den praktiska delen innebar att hälften av deltagarna skulle fungera som domare och den andra som assistenter. Sedan växlade de så att de, som varit domare, fick agera assistenter och tvärt om. Själv trodde jag att alla katter skulle "dras ut" för att visa kattens fulla längd. Så är det inte! Det varierar beroende på ras, hur katten ska presenteras. När assistenten ska ta ut eller sätta in katten i buren får han/hon absolut inte stoppa in sitt huvud i buren och katten ska lyftas ut ur och in i buren med bakdelen först. Det fanns givetvis också mycket annat att lära i den praktiska delen.

Vi har nu ytterligare ett diplom från en genomgången "kattutbildning" på hallväggen. Fler kommer embarassed. Det är roligt att förkovra sig. Kanske blir det en fortsättningskurs för assistenter så småningom. Hittills har kursen hållits vid tre tillfällen; den första i Sundsvall och igår en utbildning i både Stockholm och Malmö. Ove planerar att kontakta en assistent, som han känner, och be att få "gå dubbelt" med honom, innan han själv åtager sig assistentuppdraget på egen hand.

Till sist vill jag förtydliga det jag skrev igår. Ingen utställning saknar assistenter helt. Kattägare får själva bära fram sin kisse till domarringen men sedan är det STOPP. Där väntar en en assistent, som tar vid. Endast assistenten får gå in i domarringen.

14 sep 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)