Att uppfostra en katt

Katter är inte som hundar. De är flockdjur och vill ha en ledare. Katter vill bestämma själva :-).

Katter förstår inte bestraffning. Resultatet i uppfostran blir mycket bättre med uppmuntran. De  grundläggande reglerna när man ska uppfostra katten är: respekt, förstärkning och belöning.

Katter hatar plötsliga ljud och rörelser och avskyr att bli utstirrade. Undvik detta och visa respekt!

Förstärkning innebär att vara konsekvent och repetera. Om kattungen gör något oönskat, säg då lugnt men med bestämd röst: "Nej" och upprepa det varje gång katten går över din gräns.

När den gör någonting du gillar, ge den då mycket uppmärksamhet och uppmuntran.

Det finns två typer av belöningar - uppmärksamhet och kattgodis. Båda motiverar katten att bete sig som den vet att du vill att den ska göra.

Många katter ogillar att bli burna. Ju tidigare du vänjer kattungen vid att bli hanterad, desto bättre går det. Omedvetet kan vi lära kattungen att den kan driva igenom sin vilja genom att kämpa emot,  t.ex om vi direkt släpper ner kattungen om den visar att den inte vill sitta i famnen. Istället ska vi, försiktigt men bestämt, hålla kvar den tills den lugnat sig. Först då ska vi släppa ner den.

Imorgon fortsätter kursen i uppfostran. Jag själv har gått den men ännu inte lyckats avsluta den med godkänt betyg. Hos oss är det fortfarande katterna som styr men jag vet iallafall hur man SKA göra :-).

25 aug 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)