Avel med framgång

så heter kursen, som Järva kattklubb (JKK) anordnar 2-3 oktober. Den är värdefull för alla men allra mest för dem, som kommer att avla på sina katter. Medlemmar i JKK betalar 500kr, övriga 700kr. Det har redan kommit in ett 10-tal anmälningar och det blir säkerligen fler. Ulrica Olssin, som håller i utbildningen, är en utomordentlig pedagog. 

I nästa nummer av Trasdockan kommer vi att skriva om hjärtsjukdomen HCM, hypertrofisk cardiomyopati. Sjukdomen är ärftlig. Många rasringar, bl a Ragdollklubbeb, har ett hälsoprogram för att minska risken för bl a HCM. Alla avelshanar som annonseras på Ragdollklubbens hemsida måste vara ultraljudade på hjärta och njurar u.a. Bra, då vet vi att åtminstone kattpappan inte är drabbad. Många uppfödare avstår från att testa sina katter, eftersom de tycker att testerna är för dyra (Södra djursjukhuset är billigast i Stockholmsområdet, <1800kr). Kardiologerna anser att testerna har god tillförlitlighet. Alla katter, som går i avel bör vara testade, tycker jag. Tyvärr är det inte så. När jag planerade att köpa ytterligare en avelshona, fann jag att mer än hälften av kattföräldrarna inte var ultraljudade. För att hitta en testad, blå colourpointhona behövde vi åka till Strömstad (vi är glada att vi gjorde det för vi älskar vår Sandie). De blå honorna, som fanns på närmare håll, hade föräldrar, som inte var testade och då var vi inte intresserade. 

Nu väntar vi på att Sandie ska löpa. Stina var ett år och fyra månader första gången hon löpte, Sandie är lika gammal nu. Pia, Sigges "mamma", har ytterligare en hane förutom Sigge. Han är RAG b 03 21 (chokladtabby bicolor) och bor hos "fosterföräldrar" på Södermalm. Han är jämngammal med Stina. Vi väljer gärna en hane från Pia, eftersom hennes katter är både välskötta och fina. Det är dessutom lätt att samarbeta med Pia. 

Uppfödare kan, precis som "icke-uppfödare", variera mycket i sin syn på uppfödning; om kattmamman ska ha speciell "mammamat" under graviditeten, vilken sand, som ska användas, hur "parningsrummet" ska se ut m.m. Beträffande sand/strö vill jag säga att det inte spelar någon roll, vad man väljer, huvudsaken är att det inte luktar kattkiss i bostaden. Everclean är överlägset allt förutom ur miljöhänseende och det är mycket synd. I kommande nummer av Trasdockan belyser jag olika sorters kattströ. 

Carina, ordförande i Ragdollklubben, och jag är båda redaktörer för tidningen och hoppas att läsarna ska uppskatta den. Vi kommer att ha ett tema i tidningen, ge lästips, tips på "bra-att-ha-saker, ett stående inslag " fråga veterinären", "kattöga" m.m. Klubben har idag c:a 200 medlemmar. Vi hoppas bli fler. Det kostar 200kr att bli medlem och för de pengarna får medlemmen fyra nummer av Trasdockan, erbjudande om utbildningar, nya vänner och trevliga medlemsmöten, där alla pratar katt.

 Underbart vackr Izzie i blomsterskrud.

 
6 sep 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)