Avmaska eller inte?

Det enda rätta svaret är: ”det beror på”. När jag började som redaktör för Trasdockan, kontaktade jag ett medelstort djursjukhus och bad att få komma och göra en intervju där. Jag ville veta lite om och i sådant fall hur kattens status har förändrats genom åren och om veterinärer ser någon skillnad på kattägarnas syn på sina djur t.ex. beträffande försäkringar och kostnaden för vård kontra avlivning. I samband med detta knöt jag den första veterinären till klubben och hon hjälpte oss från början att besvara frågor från klubbens medlemmar. Varför tar jag upp det, när rubriken är ”avmaskning eller inte”? Jo, det var här mitt sökande efter information om avmaskning startade.

Utan att ifrågasätta huruvida det är nödvändigt, tvingade jag i de små stackarna, i Stinas (och min) första kull, ett kraftigt illasmakande medel mot mask. Ibland måste man för ett djurs bästa tvinga dem till saker de inte vill men var detta verkligen nödvändigt? Alla våra vuxna katter är innekatter och den mat de äter är särkilt framtagen för att passa var och en. Varifrån skulle de få mask då? På Agrias hemsida står att läsa: ” Om du behöver avmaska din katt eller inte beror på hur mycket möss och råttor den äter”. Jag tog upp frågan med klubbens veterinär - ”måste jag avmaska mina kattungar innan flytt” - och förvånande nog fick jag svaret ”ja” men jag uppfattade en viss osäkerhet i rösten. Ju mer jag tänkte på det, desto mer ifrågasättande blev jag. Det slutade med att jag kontaktade Jordbruksverket. Där fick jag ett rakt besked. Kattungar behöver inte avmaskas, om de endast vistas inomhus och inte heller någon annan katt i hushållet brukar vara ute. Skönt för både katterna och mig!

Jag vill alltid ha blommande fräscha krukväxter i köket. Det gör mig glad. Idag köpte vi fyra nya Azaleor, en växt som aldrig tidigare intresserat katterna men idag tyckte Sandie att de frasiga bladen var frestande. Azalean är inte särskilt giftig men givetvis får hon ju inte äta av den ändå. Hon tog bara en tugga och har inte visat något mer intresse för blomman. Hoppas ointresset håller i sig.

30 sep 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)