Avmaska innekatter?

Jag trodde inte att någonting kunde smaka så illa, som avmaskningsmedel för katter. Jag har naturligtvis inte själv smakat på det men genom att se, hur en liten kattunge försöker värja sig - spottar och kastar med huvudet - är det inte svårt att förstå att det är vidrigt. När vi fick vår första kull, avmaskade vi alla kattungarna och jag kände mig som en djurplågare men trodde att jag handlade, som man ska göra med kattungar, innan de ska flytta. Det är inte en gång jag frågat om många andra saker i livet: "varför ska jag göra så" och fått till svar: "för att så har vi alltid gjort". Det räcker inte för mig. Jag vill veta orsaken och inte göra något, som jag inte förstår nyttan med. Så är det med avmaskning av katter. Varför ska jag avmaska mina kattungar, som aldrig varit ute och som har en mamma, som alltid varit innekatt?

Trasdockans veterinär, Anne Carlswärd, fick frågan om man ska avmaska kattungar innan de flyttar till sitt nya, permanenta hem. Innan hon hunnit svara kunde jag läsa på Agrias hemsida: "Om din innekatt verkligen är strikt innekatt så är risken att den drabbas av parasiter mycket liten. I dessa fall är det inte säkert att katten överhuvudtaget behöver avmaskas och om avmaskning ska ske räcker det att avmaska med ett preparat som tar enbart spolmask". Anne däremot svarade att kattungar alltid ska avmaskas - varför? Två olika svar, vem har rätt - Agrias veterinär eller Anne på Evidensia? Jag ska skriva om avmaskning i Trasdockan och jag måste få veta. Vad gör man då, funderade jag. Jo, ringer till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. SVA är en expertmyndighet inom veterinärmedicin och där borde jag få ett korrekt svar. Tänkt och gjort - jag ringde. Anna Lundén på myndigheten svarade att avmaskning INTE är nödvändig. Då har jag gjort rätt med kattungarna i alla våra kullan förutom den första men.........jag gjorde vad jag trodde var bäst då.

Någon lång erfarenhet av uppfödning har jag inte men tillräckligt lång för att återgå till mitt "normala jag" - att aldrig göra något, som jag själv tycker verkar fel, om jag inte får en rimlig förklaring till varför jag ska göra si eller så. Nu vet jag att jag gör rätt, när jag inte tvingar gift i oskyldiga små kattungar.

Jag vet ingenstans där det finns så många "experter" som i kattvärlden. Då tänker jag på kattutställare, uppfödare och även ägare till sällskapskatter. Hos vissa av dem finns endast en sanning och det är deras egen och den får inte ifrågasättas. För mig är det viktigt att veta, innan jag uttalar mig. Det är bra att både kunna ge och ta emot råd men det kan vara klokt att ifrågasätta det man själv tycker verkar "märkligt". Fråga fler, om du undrar över något eller "gå in på" Agrias hemsida och leta svaret. Om du har din/dina katt/er försäkrad i Agria, kan du också ställa en egen fråga till försäkringsbolagets veterinär.

22 sep 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)