B-blod

Idag ska jag ägna några timmar till att ta reda på allt jag kan om B-blod hos katt. Alla gravida kvinnor i Sverige blodgrupperas men jag tror inte att alla vet varför. Mycket få katter blodgrupperas, mina t ex, men nu ska det bli ändring - Sissel ska både blodgrupperas och DNA-testas för HCM i samband med scanningen 23 februari. 

Det allra vanligaste är att katter har blodgrupp A och om både mamma och pappa katt har det, blir det inga problem (med blodet i alla fall). Det blir det inte heller om båda föräldrarna har blodgrupp B. Om däremot mamman har blodgrupp B och pappan blodgrupp A och kattungarna också får blodgrupp A blir det bekymmersamt. Kattmamman har antikroppar mot A-blod och om dessa överförs till kattungen angriper de kattungens röda blodkroppar, som faller samman, katten får s.k blodbrist (lågt HB) och detta leder ofta till att kattungen dör. Halten antikroppar (hos den nyfödda kattungen) mot mammans B-blod är inte så hög, när kattungen föds men ökar markant, när den diar - detta gäller under de 16 första timmarna i dess liv. Fram tills i förrgår skulle jag ha påstått att B-blod hos kattmamman inte innebär särskilt stora problem vid avel - kattungarna tillmatas under de första 16 timmarna och sedan kan de dia som vanligt. Av en tillfällighet fick jag veta att det finns en föreskrift hos Jordbruksverket, som innebär att det sedan 2016-01-01 är förbjudet att avla på katter med B-blod om man inte ansökt om tillstånd för det. Jag ska strax ta reda på fakta om detta och författa information om: "Blodgrupper, blodgruppering och avel på B-blodskatter" och lägga på Ragdollklubbens hemsida under rubriken "hälsa". Jag ska försöka att på ett enkelt sätt förklara en komplicerad process. Det handlar ju om två stora ämnen; genetik och immunologi.

Varför blodgrupperar man då gravida kvinnor? Här handlar det främst om att få veta om de är Rh-positiva (Rh+) eller Rh-negativa (Rh-). Det är en lite annorlunda sak men handlar också om eventuella antikroppar. Kanske får jag anledning att förklara det en annan gång. Nu ska jag ta mig in på Jordbruksverket hemsida och leta bland lagar, förordningar och föreskrifter. Skillnaden? En lag antas av riksdagen, en författning kompletterar lagen mer detaljerat och antas av regeringen och en föreskrift kommer från en myndighet (t ex Jordbruksverket) Den sista kompletterar de båda andra ytterligare.

18 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)