Balkongen i vila - blommar upp till våren

Vilken underbar höstdag! Solen skiner och luften är klar. Det finns bara ett men.... Det är kallt, strax över 0 grader bara. Katterna vill ut på balkongen som vanligt men det blir för kallt att sitta i soffan med öppen balkongdörr, så de får vänta ett tag. De accepterar ju inte att vara ute med stängd dörr. Då vill de genast in. De får studera fåglar genom köksfönstret. 

Stina är tjock nu, kan inte tänka mig att det enbart beror på maten. Sådan här matlust, som hon har nu, har hon aldrig haft tidigare. Bäst tycker hon om blötmat men knaprar frön, när den är slut. Det är nog bara en knapp månad kvar tills vi får bebisar. Om jag kunde bestämma, skulle kattungarna vara två veckor, när de föddes. Föddes förresten - förlossningen skulle jag också gärna hoppa över. De skulle bara finnas i bolådan en dag. Det är så mycket, som kan gå snett. En graviditet innebär alltid en risk, förlossning likaså. För kattungarna är de första två dygnen kritiska. Det gäller att de hittar sin spene, att ingen inte släpps fram, att mamma katt håller dem varma, sköter deras urin och avföring. Hon har ett jättejobb! Hon ska producera mjölk och inge trygghet. Kiss och bajs tar hon hand om genom att slicka kattungarna i rumpan. Allt detta vet hon.

Det är mycket jobb för Ove och mig också. Kattungarna ska märkas, så att vi vet vem som är vem. De tidigare kullarna märkte vi med nagellack men det "tar emot" att måla på en liten, skör varelse. Därför är jag särskilt glad över att jag köpte märkbanden, när jag var i Örebro. Kattungarna måste vägas varje dag - egentligen både morgon och kväll men för oss medför det bara oro. Vi håller oss till kvällsvägning. Bland djur som bland människor finns alltid de, som tar för sig mer och det gäller att upptäcka, om någon av kattungarna inte får det den behöver och i sådant fall hjälpa till. Vi måste också noga iaktta dem, för att upptäcka eventuella tecken på sjukligt beteende. 

När de första två dygnen har passerat, väntar vi på att ögonen ska öppnas. Det är så fantastiskt att se små springor bli större och större och bli till fina klarblå ögon. Nästa "vänta" är att kattungarna ska kunna gå, först med "låga ben" för att en vecka senare gå på riktigt. Efter det går utvecklingen snabbt och det blir roligare och roligare att ha kattungar. Vi har mycket att se fram emot.

Nu är det dags att göra sig iordning. Vi ska åka till Marabouparken. Där är så fantastiskt vackert, särskilt på hösten med alla vackra färger. Lunchen idag blir en underbart god macka bakad på surdeg och med ett gott pålägg, salami och Brieost får det nog bli för mig.

Som jag sagt tidigare - katterna bestämmer det mesta här hemma. De längtade ut så mycket, det såg jag, så efter 10 minuter öppnade jag balkongdörren. Det är bara att ta på sig något varmt.

 
11 okt 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)