BARF-föreläsningen

15 minuter för sent var vi framme i föreläsningssalen i ett industriområde i Uppsala. Man hade haft vänligheten att invänta oss, då man visste att vi var på väg.

Sarah Siverman, en självlärd, övertygad BARF-entusiast var dagens föreläsare. Det är givet att man måste tro på sitt budskap men det är också viktigt att åhörarna har ett kritiskt tänkande, oavsett vad det gäller. Med det menar jag inte att jag tycker att det är fel att utfodra sina djur med BARF (biologiskt anpassad rå föda) men inte heller fel att servera dem torrfoder och blötmat från någon av våra erkända fodertillverkare. Om jag till 100% tror på något, vill jag gärna dela med mig av det och givetvis försöker jag, medvetet eller omedvetet, att övertyga alla som vill lyssna på mina åsikter. Så var det för Sarah och för henne finns bara ”ett rätt” - BARF. 

Förespråkarna av dieten hävdar att den är näringsmässigt överlägsen traditionellt torr- eller burk/påsfoder. Förespråkarna hävdar att den råa födan också ger flera hälsofördelar, medan kritikerna menar att den innebär risker som obalans i näringsintaget. Den enda egentliga nackdelen, som Sarah kunde se med BARF, är att kosten inte innehåller tillräckligt med jod men det tillsätter man enkelt. Finns det bara antingen eller? Kan det inte vara så att sanningen ligger någonstans mitt emellan?

Min erfarenhet pekar på att katter, precis som människor, tycker olika mycket om olika saker. Fanatism i alla former är skadlig tycker jag. Mitt mål är, och kommer alltid att vara, att försöka ge mina katter ett så bra liv som möjligt. Det innebär bl a att ge dem bra mat, som de tycker om. Av bekvämlighetsskäl kommer jag aldrig att börja iordningställa egen BARF-mat, samtidigt som jag skulle vara orolig för att katterna inte fick rätt sammansatt mat i rätt mängd. Att sedan individuellt räkna ut mängden mat (av min blandning) skulle vara alltför tidskrävande, tror jag. Naturligtvis skulle jag göra det, om det inte skulle finnas bra alternativ men det tycker jag att det gör.

Två av våra kattungar - i olika kullar - har inte varit lika förtjusta som sina syskon, när vi serverat dem mat. Efter att vi provat alla möjliga kattungefoder, såväl torrfoder som blötmat, har vi givit dem MUSH, den enda färdiga BARF-maten för kattungar. Då har de börjat äta med förtjustning och naturligtvis har de fått fortsätta med den dieten. De övriga kattungarna föredrog Mother and babyfrön och Kitten blötmat. De vuxna katterna ratar rå föda. 

Så olika kan det vara och jag tror att vi kattägare i första hand ska ta hänsyn till vad katten föredrar så länge som det handlar om bra mat.

26 nov 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)