Blocket har ett ansvar

Idag började jag fundera kring annonsen från igår. Kunde det vara så att uppfödaren till kattungarna inte själv visste att hon inte hade ragdollkattungar? Jag bestämde mig för att skriva ett brev till henne. Jag inledde brevet så här: "Säkerligen är dina kattungar ljuvliga; söta och fulla av bus och har samma rätt till ett bra liv som alla andra kattungar men ........ du har inga ragdollkattungar. Jag tror inte att du vill vara oärlig, utan att du bara saknar kunskap om att en kattunge som saknar stamtavla är en huskatt (bondkatt), även om både mamma och pappa katt är ragdolls men där en eller båda saknar stamtavla. Du har långhåriga huskattungar. 

Efter en stund fick jag svar och där stod: "det visste inte vi. Hur gör vi nu? Jag ändrar annonsen så att man ser att kattungarna har ingen stamtavla. Saken är att vi har köpt hanen (utan stamtavla) för 9000 även om han är en huskatt, har vi blivit lurade? Är 8500 för stort pris för våra kattungar?
Vi vill inte bryta lagar och sälja kattungar för dyrt. Vad är ett normalt pris till hus kattungar ?"

Stackars tjej! En ärlig person som i god tro köpt en hane till sin hona med siktet inställt på avel. Hon är ju själv förd bakom ljuset. Jag gav henne rådet att läsa på både Ragdollklubbens och SVERAKs hemsida och lämnade mitt telefonnummer och sade att hon kan ringa mig, om hon har några frågor.

Jag har själv letat för att se, om det finns någon möjlighet att få hanen registrerad nu, dvs om det finns några hinder. Något direkt svar har jag inte lyckats finna. Det jag själv vet är att en stamtavla kostar 300 kr för kattungar upp till tre månader. Är kattungarna äldre kostar det 600 kr att registrera dem. Jag vet inget om hankattens föräldrar men även om de har stamtavla, bedömer jag chanserna små att kunna få en stamtavla på hankatten och därmed också på kattungarna. Varför? Jo, för att få stamtavla måste hela kullen registreras - redan det kan vara svårt. Dessutom saknade hanen stamtavla vid parningen. 

Carina har tidigare skrivit ett brev till ansvarig på Blocket och bett att det vid kattungeannonserna ska finnas en förklaring på skillnden mellan en raskatt och en huskatt. Det blev nobben. Jag tycker att jag har en skyldighet, både mot rasen och mot okunniga kattungeköpare att förklara skillnaden. Man ska inte behöva bli lurad som gårdagens annonsör. Därför ska jag skriva en insändare till Expressen. Det har jag gjort flera gånger tidigare och det har väckt känslor, inte minst när jag ifrågasatte att det under 2015 betalades ut 127,5 miljoner kronor i apanage. En insändare får det bli!

22 jun 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)