Blogg

Inget planerat nästa vecka

21 mar 2019

Att kattungarna föds 3-4 dagar före eller efter beräknad förlossning - i normalfallet 65 dagar efter parning - är inte unikt men om inga småttingar kommit när 67 dagar förflutit, bör man ändå ta kontakt med veterinär. Jag räknar med att Sandies kattungar kommer den 27:e men har för säkerhets skull inte planerat in något alls nästa vecka. Jag har förvarnat mina dataelever om att lektionen den 29:e kan komma att bli framflyttad. Allt beror på kattungarna, så det är bara att vänta och se.

Lupusfilten, som Therese rekommenderade, är jättegosig. Den är både tjock, varm och mjuk och i en underbar rosa färg. Tvättas i 40 grader och kostade 199 kr, vilket var överraskande billigt, tycker jag. Den ligger nu på plats i boburen (bild kommer imorgon). Nu saknas bara kattungarna.

Therese bor i Enköping. Hon föder, precis som jag, upp Ragdollkatter. Hon är mycket seriös och vi har träffats i olika kattsammanhang, bl.a på ett uppfödarseminarium - ett veckoslut i Borlänge. Therese lever för sina djur och jag tror att det inte är mycket hon inte vet om katter. Sedan ett par månader tillbaka jobbar hon på Zoo.se och här kan man tala om rätt person på rätt plats. Trots långa resor stormtrivs hon med att jobba på kattavdelningen i zoobutiken. Jag hoppas och tror att hon vill medverka i vår podd framöver.

Nya leksaker från Kattbox idag. Alltid lika spännande. Stina har blivit mycket lekfull sedan hon kastrerades. Idag har både hon och Stisse hoppat efter en vippa, OBS! Utan fjädrar, som vore de kattungar igen. Det är jättebra att katterna motionerar eftersom katten, inom 48 timmar, ökar sitt dagliga intag av föda (+26 % hos hanar; +18 % hos honor). Samtidigt minskar energiförbrukningen med ca 30 %.

Den här gullungen ska inom kort få sitt nya för-alltid-hem. Även den sibiriska katten är underbar!

 

 

 

Får hjälp av Eva

19 mar 2019

Livet är spännande! För ett par månader sedan hade jag ingen aning om, var och vilken hankatt jag skulle hitta till Sandie och Sissel. Att jag skulle hitta honom på Blocket fanns överhuvudtaget inte i min tankevärld. Jag skulle aldrig drömma om att leta en avelskatt där men.......det var just det jag gjorde, hittade alltså (inte letade)!

Varje dag får jag från Blocket en sammanfattning av alla nya ragdollannonser för dagen och där fanns han, drömkatten! Det var nu inte bara Malte som var ett fynd utan även hans ägare. När vi träffades kändes det som om vi redan kände varandra; enkelt och lättsamt. Snart blir Sandie och Malte föräldrar och ”mormor” och ”farmor” väntar med spänning på småttingarna.

Jag kan göra allt jag vill men vissa saker kan vara lite bökiga pga min nackskada. Därför blev jag oerhört glad, när ”farmor” erbjöd sig att hjälpa till när kattbebisarna kommer. Ibland föds  kattungar tätt men det behöver inte vara så. Det kan vara lite ”körigt” ibland. Kattungarna måste torkas av om mamma katt inte hinner själv. De ska vägas och märkas, läggas till och hållas varma. Då är det härligt om det finns flera händer som hjälps åt. Vid tidigare kattförlossningar har Ove och jag skött detta men genom att ”farmor” erbjudit sig att hjälpa till, slipper han ta ledigt från arbetet. Toppen!

Stina är nykammad. Hon blir så otroligt vacker när hennes tjocka hårskrud är genomgången. Sandies päls behöver man knappt lägga mer än ett par minuter på, innan den är på topp. Så är det inte med Stinas men med tålamod - både hos Stina, Ove och mig - blir hon också välvårdad och fin men det tar tid!

Vi har - egentligen Therese - hittat det absolut bästa tänkbara underlägget för nyfödda kattungar och deras mamma. Mer om det, och jätteduktiga Therese, berättar jag imorgon.

Kenneth ringde på förmiddagen

18 mar 2019

Måndagen 18 februari hade jag och katterna besök av Anette och Kenneth. Vi bor i samma stad men på olika sidor av järnvägen, som under många år delat staden i två delar. Beroende på vilken sida av spåren man bodde, tilldelades man förr olika status, har det berättats mig. Den tiden är snart snart helt förbi, särskilt eftersom järnvägen snart ska börja grävas ner och marken ovanför göras till en trevlig grön yta med gångvägar och mysiga ”vattenhål”. Det är åtminstone det jag önskar och har ryktesvägen hört ska komma. 

Anette och Kenneth har haft katt tidigare men har nu varit ”kattlösa” under en tid. Nu har de börjat längta efter en kisse igen och då blivit särskilt intresserade av rasen ragdoll. De hade hittat min lilla uppfödning och var nu här för att få träffa en ragdoll ”live”. Vi ”pratade katt” och jag kände att jag gärna skulle se att en av våra kommande kattungar skulle flytta in hos dem. När Anette och Kenneth hade bekantat sig med katterna och fått svar på sina frågor, beslöt de sig för att åka hem och fundera vidare på huruvida de skulle skaffa katt nu eller först när deras sommarstuga var färdigrenoverad.

C:a en vecka senare fick jag beskedet att de ville vänta med kattköpet. Tråkigt, tyckte jag, eftersom de ”kändes rätt” men många andra, som också förefaller vara/bli bra kattägare har också hört av sig. Ännu har jag inte träffat någon av dem personligen. Det vill jag alltid göra innan jag reserverar en kattunge för någon.

På förmiddagen idag ringde telefonen. Det var Kenneth!!! Han berättade att han och Anette pratat vidare om att skaffa katt och nu ändrat sig. De vill gärna ha en Spinettkattunge ur Sandies kommande kull. Jätteroligt! Snart är de här och c:a tre veckor efter det blir Sissel mamma, hennes andra kull.

När kattungarna är mellan fem och sex veckor är de redo att ta emot besök men de som är intresserade av att köpa en ”Spinettkatt” får gärna höra av sig innan det. Bra för mig att känna till, eftersom jag då vet om jag ska annonsera om ”kattungar till salu” eller inte. De flesta av våra kattungar har fått sina nya hem utan annons. Ägarna har hittat dem ändå :-).

En dag närmare kattungar

17 mar 2019

Sandie är tjock nu men tar sig fortfarande lätt upp till ”sin” plats i trädet, högst upp nära taket, trots att förlossningen är nära förestående. ”Burbobäddningen” är uppskjuten tills imorgon förmiddag, för idag har jag prioriterat mina elever i datautbildningen. Det är så roligt att leda dem in i den värld, som kan erbjuda så mycket och samtidigt underlätta livet på många sätt. De gör flitigt  - t. om väntar på - sina läxuppgifter. 

Efter varje lektion skriver jag en sammanfattning som hjälp till adepterna, när de sedan ska svara på de frågor jag skickar till dem. Ingen kan lära sig allt jag presenterar, om han/hon inte övar på egen hand. Det är min absoluta uppfattning. Därför får de läxor (precis som när de själva gick i skolan en gång för länge sedan).

 

Min lärarbakgrund har livet igenom fått mig att starta olika typer av utbildningar; första hjälpen på olycksplatsen (ABF), körkort för undersköterskor, förstå din mail och grunderna i Word t.ex. Jag blir så glad, när jag ser deltagarna ”lysa upp” och förstå. Allt blir roligare, ju mer man lär sig om det man är intresserad av (min erfarenhet är att vissa inte känt ens känt till att de är intresserade av ett ämne, förrän arbetsgivaren kallat till en obligatorisk utbildningsdag) Jag har även funderat på att starta en serie träffar på temat ”ny med katt”, ett sätt att skapa både gemenskap och intresse för att bättre förstå sin katt och därmed bli tryggare i sin nya roll. 

 

Stisse är nykammad men min, ännu inte helt återställda, arm tillät inte att jag fortsatte med Stina. Det får vänta tills imorgon. Sandies pälskvalité överträffar de flesta andra katters. Det räcker med att blåsa på henne :-).

 

Svårt att planera

16 mar 2019

Det är viktigt att vara hemma dagarna kring Sandies beräknade förlossning - BP (beräknad partus*) som är den förkortning vi barnmorskor brukar använda. Jag har satt datumet till den 27:e mars; vi lämnade Sandie hos Malte tisdagen 22 januari och den dagen ägnade hon helt åt att få Malte att förstå, vem som nu bestämde i hans hem :-). 65 dagar från den 23:e blir den 27:e men....... det visar sig.

Ove och jag är bjudna till Ethel men det är inte helt lätt att bestämma datum för besöket, eftersom vi inte kan styra Sandies förlossning eller om vi på något sätt behöver hjälpa Sandie med kattungarna. Efter nästa vecka och en bit framåt måste vi därför avvakta med att bestämma något överhuvudtaget.

Innan Sandie löpte, bestämde jag och Danne på Djurambulansen att Prata Katt skulle komma och spela in ett avsnitt på plats hos honom. Leo skulle också få filma lite, som vi skulle kunna presentera på Youtube. Tyvärr måste vi skjuta detta en bit framåt på grund av de kattungar som kommer snart men i väntan på det kommer ni att kunna se videon, som Leo spelade in hos ”Agilitykatterna” Aramis och Niki. Leo har varit sjuk och det är anledningen till att den videon, som jag vet att ni väntat på, har dröjt. Den kommer!!!

Jag har aldrig kikat in i Djurambulansen tidigare men inom kort kommer jag att få tillfälle att göra det TVÅ gånger; den ena i samband med Ragdollklubbens medlemsmöte, lördagen 6 april, den andra när vi bokat ny tid för inspelningen till Prata Katt. På medlemsmötet kommer ”Danne på ambulansen” också att berätta om hur man arbetar där. Spännande!

Trots sin tjocka mage springer Sandie utan problem upp i klätterträdet, där hon sedan lägger sig och sover. Hon vill ha koll över sitt rike och sina undersåtar.

 

Konstituerande möte i Ragdollklubben

15 mar 2019

.I tisdags hade vi det första styrelsemötet i Ragdollklubben efter årsmötet. Det ska bli ett nytt spännande år med många nya styrelsemedlemmar. Carina, som varit ordförande de fyra senaste åren, har valt att avgå för att nu istället fortsätta sitt arbete i styrelsen som suppleant. Carina och jag har nu arbetat tillsammans i nära fyra år med Trasdockan och vår plan är att fortsätta åtminstone ett år till, kanske mer. Vi har hittat ett sätt att jobba, som gör att arbetet går väldigt smidigt; vi lär oss hela tiden mycket (eftersom vi ju själva måste läsa på) och har fått många uppskattande kommentarer om tidningen. På styrelsemötet utsågs personerna till de olika posterna men Carina och jag nöjer oss med tidningen och att hjälpa till lite här och där v.b. 

Igår blev det äntligen av, vi vägde Sandie! Hon äter ju, som jag skrivit tidigare, otroliga mängder! Maten och de kommande kattungarna gör att hon ökat 980 g sedan hon besökte Malte i Uppsala i februari. Om inget oförutsett inträffar har vi nyfödda kattungar här inom två veckor :-).

Medan jag undervisade ”mina” pensionärer på Seniornet idag åkte Ove till Zoo.se. Mina elever börjar nu knäcka koden till hur man ska tänka för att kunna använda en dator och därmed förenkla sin tillvaro.

Två nya, fina kattlådor står nu på samma plats som de gamla. Katter gillar ju inte några som helst förändringar men så här långt har det inte varit några problem och hela gänget verkar ha godkänt de nya toaletterna. En nyinköpt nappflaska står i ”kattskåpet” tillsammans med en oöppnad burk mjölkersättning (som jag hoppas vi slipper använda). Imorgon ska jag bädda åt den lilla kattfamiljen och sedan är det bara att hoppas att allt går lika bra som tidigare gånger med både förlossningen och allt annat med ”mamma katt och hennes kattungar”. 

Om någon till äventyrs skulle ha missat det, vill jag säga att jag älskar mina katter och är dessutom mycket lycklig över att de fungerar så bra tillsammans. Ragdollen är mycket sällskaplig och om möjligt vill den ha en annan kisse till sällskap men det går även bra med en hund. 

Jag ör ofta ovän med .nu, som min hemsida är skapad i. Nu t.ex går det inte att lägga in bilden på min lilla kattfamilj, när den tar en förmiddagslur. När sidan fått vila, brukar programmet fungera igen, så bilden kommer imorgon.

Jag kom på en sak

14 mar 2019

Jag hade ju planerat att hälsoundersöka Stisse men jag har tänkt om lite. Planen kvarstår men undersökningen kommer inte att bli av förrän de ännu ofödda kattungarna hittat sina nya hem. Många tycker att jag är övermåttan försiktig med mina kattungar men kan man verkligen vara det?

Jag stod precis i begrepp att ringa mina ”måste-ringa-samtal” (gissar att jag inte är ensam om att ha sådana väntande på att bli avklarade), när det slog mig - smittorisken!!! Vilka besöker veterinären? Jo, en hel del sjuka djur och varför behöver jag åka med Stisse just nu, när jag ändå kan vänta till i höst? Även om risken är liten för att han ska bli smittad av något, är den ju ändå förhöjd på en veterinärklinik. Det är absolut inte nödvändigt att göra hälsoundersökningen nu, så jag avvaktar.

Skulle ha vägt Sandie igår men det blev inte heller av. Kom ihåg det först när hon lagt sig för att sova för natten. Det finns flera saker som vissa tycker är överdrivna i mitt förhållande till djur, bl.a att jag aldrig vill störa dem när de sover eller flytta dem från en plats, som jag egentligen betraktar som min, om de intagit den först. De måste respekteras på samma sätt som andra familjemedlemmar, tycker jag. 

Inte ofta, men ibland, tycker jag att mina pälsklingar kan vara jobbiga. Jag behandlar dem på samma sätt som jag betedde mig mot mina barn, när de var små. Då är det ju viktigt att stärka deras ”jagkänsla”; att de får en stark tro på sin egen förmåga, känner sig respekterade och blir trygga. Ibland blir jag faktiskt trött, när jag försöker motivera mitt ”nej” för katterna och de fullständigt verkar strunta i mina verbala förklaringar :-). Ja, ja - jag vet att de inte är människor men jag tror t.om att mina fiskar gillar att jag pratar med dem, när jag ger dem mat :-).

H:et

13 mar 2019

Kanske har någon av er listat ut, vad jag menar med rubriken men det förutsätter att man hört talas om att det finns särskilt framtagna hälsoprogram för vissa kattraser. Vi har aldrig några garantier för att vi har en frisk katt även om vi följer hälsoprogrammet/-programmen och katten vid undersökningen/provtagningen befunnits frisk men sannolikheten är stor att katten inte är behäftad med de sjukdomar/fel som är överrepresenterade hos rasen. 

Ragdollen är den friskaste bland alla raskatter och frekvensen av hjärtsjukdomen HCM, som ingår i ragdollens hälsoprogram, är låg - kanske just för att vi scannar vår katter och tillser därmed att de katter tas ur avel, som bär på genen för den allvarliga sjukdomen Hypercardiomyopati (HCM). 

Naturligtvis följer jag hälsoprogrammet och Sandie är scannad vid två tillfällen; innan första parningen och vid tre års ålder. Efter scanningen skickar veterinären in resultatet till PawPeds, som startade det, och så småningom kan man även se resultatet hos FindUs i form av det lilla vita H:et på blå botten. Det är mycket viktigt för mig, när jag letar avelshane men jag måste erkänna att jag aldrig själv tidigare kollat att den viktiga lilla bokstaven blivit införd i mina kattflickors stamtavlor förrän helt nyligen. Vad såg jag? Jo, att det fanns i Sandies stamtavla men inte i Sissels!!! Jag kontaktade Södra djursjukhuset och fick veta (vilket jag också trodde) att resultatet var skickat i laga ordning. Felet måste ligga hos PawPeds.

Jag vet att jag inte är den enda, vars resultat hamnat på avvägar. Sandies uppfödare har drabbats av samma sak och hennes katter är scannade på en annan klinik. Så ska det inte vara! Imorgon ska jag försöka komma tillrätta med detta. Det är inte alltid lätt att komma i kontakt med någon på PawPeds men jag brukar nå mina mål:-).

 

Armen samarbetar inte med viljan

12 mar 2019

Min nackskada gör sig ovanligt mycket påmind ikväll och armen gör jätteont, när jag rör den. Min förhoppning är att den samarbetar med viljan imorgon. Då ska jag berätta om H:et i stamtavlan i FindUs hos SVERAK och om kvällens konstituerande möte i Ragdollklubben.

Nu ska jag försöka lägga armen på en kudde och förhoppningsvis kunna hitta ett läge i sängen, där armen inte hela tiden gör sig påmind.

Den åldrade katten

11 mar 2019

Hälsoundersökning 

Kattens njurar hjälper till att kontrollera blodtrycket, reglera blodflödet, producera viktiga hormoner, enzymer och röda blodkroppar samt att rena blodet från avfallsprodukter. Om njurarna inte fungerar som de ska, kan det leda till njursvikt som kan vara livshotande. Många äldre katter får inte sällan problem med sina njurar men tydliga symtom uppträder inte förrän 75 procent av njurfunktionen har försvunnit. Bl.a därför rekommenderas årliga hälsoundersökningar från det år kisse fyller 7 år. Risken för att katten utvecklar njurproblem fördubblas vid 10 till 15 års ålder. 

Tecken på akut njursvikt uppträder ofta under loppet av en till fyra veckor, medan kronisk njursvikt förekommer under en längre period. Möjliga orsaker till njursvikt kan vara:

 • Minskat blod- eller urinflöde till njurarna
 • Högt blodtryck
 • Cancer
 • Ett hinder (obstruktion) t.ex. njurstenar
 • Giftiga ämnen som katten fått i sig t.ex. kylarvätska, läkemedel och rengöringsmedel
 • Långt framskriden tandsjukdom
 • Vissa långhåriga raser (exempelvis perser) har en genetisk benägenhet för sjukdomen
 • Ålder (> sju år)
 • Foder med hög halt av fosfor eller förhöjda proteinhalter kan snabba på sjukdomens förlopp
 • Utekatter har högre risk att drabbas av akuta problem på grund av deras potentiellt ökade exponering för gifter

Njursvikt kan vara svår att upptäcka på grund av att den kan likna andra sjukdomar t.ex diabetes och hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln), och - som sagt - det tar lång tid innan symtomen visar sig. 

Ge akt på följande, som kan vara symtom på just njursjukdom:

 • Nedsatt aptit
 • Ökad törst
 • Frekvent eller ingen urinering
 • Blodig eller grumlig urin
 • Kräkning
 • Pälsen ser dålig ut
 • Slöhet och depression
 • Viktminskning

 

Stisse är en pigg, sällskaplig, ”glad” katt men det tar ju lång tid innan symtomen på njursjukdom blir tydliga och då har njurarna redan hunnit ta skada. Därför ska jag beställa tid för honom, då han ska genomgå en ordentlig hälsoundersökning, inklusive provtagning. Skulle något provsvar vara avvikande från (de normala) referensvärdena, kommer veterinären att leta en förklaring,  förhoppningsvis hitta orsaken och - allra helst - kunna bota honom. Om det skulle vara så att han har en begynnande njursjukdom, kan vi underlätta för hans njurar genom att ge honom ett foder, särskilt anpassat för katter med nedsatt njurfunktion. 

Om han inte har några tecken på sjukdom, vilket jag vill tro, är jag ändå glad över att han genomgått hälsoundersökningen. Våra djur betyder så innerligt mycket för oss och vi strävar alltid efter att kunna ge dem det bästa möjliga liv vi kan erbjuda.

Idag kom en hälsning från Izzi, som är född i Stinas andra kull. Stilig dam! Jag ska be att få en ny bild på Izzi. De bilder jag fick av Izzis matte var i fel format för den här sidan.

.

World Animal Protection

10 mar 2019

Du har säkert sett dem - de plågade ”turistsjuren”, kanske inte i verkligen men säkerligen på TV. Vi får inte blunda för problemet, inte heller tänka att ”någon borde göra något åt detta” eller ”pengarna går ju inte till djuren”. En sak är säker - om vi inte skänker något, får djuren garanterat inte något alls. Om en liten del av summan går till administration, tillfaller ändå en hel del djuren.

3:50 kr/ dag har de flesta av oss råd att undvara, vi märker det knappt. För djuren däremot gör pengarna stor skillnad. Läs mer www.worldanimalprotection.se

Det är omöjligt att stödja alla behjärtansvärda djur- och människoorganisarioner. Själv brukar jag variera mig när det gäller ekonomiskt stöd till forskning kring olika sjukdomar. Jag skulle vilja kunna ge bidrag till så mycket men måste av förklarliga skäl välja. Jag betalar från gång till gång och summorna varierar. 

När det gäller djur görs alltför lite, tycker jag. Många olika organisationer arbetar volontärt men jag efterlyser galor även för utsatta djur. Under många år har jag varit fadder till hemlösa katter, är medlem i WWF och har även givit stöd till andra djurskyddsorganisationer. Nu är det dags för mig att börja ge bidrag till de tusentals djur över hela världen, som lever under plågsamma förhållanden. Djuren har rätt till ett bra liv. De ska inte behöva leva i fångenskap för att roa människor.  Människan däremot är till för att hjälpa de djur som har det svårt eller som är utrotningshotade. 

Jag hoppas att du, som läser detta, också vill bli månadsgivare. Djuren behöver oss!

 

Annelie, Smulan och Leo

9 mar 2019

I juni 2016 flyttade Smulan. När hon tingades låg jag på Danderyds sjukhus, med mitt vänstra knä opererat x flera. Några dagar dessförinnan hade jag talat med Annelie i telefon och vi hade avtalat tid och datum för när hon skulle komma och titta på kattungarna. Annelie hade bestämt sig för att köpa en ragdollkille som sällskap till sin Leo, också han en ragdoll. Som alla andra trasdockor längtade han efter sällskap, när matte arbetar. 

Eftersom jag inte var hemma, övertog Ove huvudansvaret för katterna och därmed tog han också emot Annelie som avtalat. Kattungar är nyfikna, om de vuxit upp i en trygg miljö. De tror alla om gott och är orädda. Så var det med Smulan och hennes fyra syskon också. Annelie satte sig på golvet och Smulan sökte genast kontakt med henne. De blev jättekompisar direkt och när Annelie återvände hem, hade hon tingat en tjej istället för den kille hon planerat köpa.

Under tiden hade Per ringt mig och frågat, om jag hade någon otingad hona. Jag kunde glädja honom med att jag faktiskt hade en kattunge kvar - en hona. Per skulle tala med sin son och återkomma påföljande dag med besked. 

En halvtimme senare ringde Ove och berättade att Annelie precis stängt dörren och var på väg hem. Hon hade förälskat sig i Smulan och tingat henne. Oj då, nu återstod att se vilket besked Per skulle ge och hur han skulle ställa sig till att köpa en hane istället, ifall han ville köpa kattunge av mig.

Per ringde som avtalat och jag berättade att jag nu inte längre hade någon otingad hona och förklarade, hur det hade gått till. Idag är han lika glad över att han köpte en hane.

Ethel har varit på picknick med Safir och Blue idag. De fick ömsom åka vagn, ömsom gå i koppel. Vilken lycka för detta syskonpar att de fick flytta tillsammans till Ethel, som gör allt för sina ”barn”.

Jag fick fler fina bilder, tyvärr i fel format.

 

Jag gillar det!

8 mar 2019

Varför blir aå många upprörda över den reklam som kommer - främst från de stora fodertillverkarna, Royal Canin och Hill’s? Ingen har sagt att vi behöver köpa en enda sak från dem, om man inte har lust. Det är jag som bestämmer :-)!

Jag gillar mycket av den information som ges. Idag fick jag ett brev från Hill’s och jag vet att långt ifrån alla känner till de tips som kommer, för att katten ska slippa bli jättestressad under färd till och på undersökningsbordet hos veterinären. Detta stod att läsa i medlemsbrevet: ”När du ska transportera din katt någonstans bör du alltid använda en bur, även om katten gillar att bli buren. Den kan lätt bli rädd, om den omringas av folk den inte känner. Även en vänlig katt kan då bitas, rivas eller försöka fly.

Katten kan också kissa eller bajsa om den blir skrämd. Då är det också en fördel att ha den i bur. Bädda buren med sådant som katten känner igen! Att täcka buren med t.ex en filt kan vara bra. Katter gillar att gömma sig när de blir rädda eller osäkra och mörkret från filten kommer att få dem att känna sig säkra och trygga. Man kan med fördel också spraya buren inuti med mynta och det bör göras c:a 10 minuter innan katten placeras i buren. För många är ovan sagda självklara råd men långt ifrån alla vet detta.

Varför skriver jag detta nu, kanske du undrar. Jo, därför att Stisse, eg. Nobelfusions Quick Silver, räknas som en gammal katt. Mailet från Hill’s är främst en påminnelse om att jag bör beställa en tid för hälsoundersökning av Stisse. Lat är han förvisso men han har inga problem med att hoppa upp på köksbänken, vilket han gör varje morgon men aldrig annan tid på dygnet. Förklaringen är att han, när vi hade fyra katter, serverades sin frukost där. Anledningen till det är att han äter så långsamt - tar en tugga, bearbetar maten, kolar vad de andra katterna gör, ser sig omkring och funderar lite, innan han tar nästa tugga. Han har varit på hälsoundersökning tidigare och befunnits  frisk men det är två år sedan. Kanske dags igen.

 

Så olika kan det vara

7 mar 2019

Det är många som hört av sig och visat intresse för de kommande kattungarna, de flesta med tidigare erfarenhet av katt. Vissa har kontaktat mig per mail, andra har ringt. Under den tid jag fött upp kattungar (har varit registrerad uppfödare sedan 2012j, har jag ändå inte upplevt det som hände mig igår.

I fredags ringde Jessica, en väldigt öppen och trevlig kvinna. Hon var mycket intresserad av att bli fodervärd; själv uppvuxen på landsbygden med de djur som hör till en gård. Hon saknar det livet men är iallafall medryttare och i stallet tre gånger per vecka. Nu skulle hon gärna vilja ha en katt, en ragdoll, precis som sin granne. Vi bestämde att hon skulle komma och besöka mig och katterna och att vi skulle prata mer, när vi skulle ses. Min plan hade från början varit att ha en fodervärd och det guldkornet hade jag ju redan hittat i form av Tania och Natalie men varför inte ytterligare en?

Vid 12-tiden igår plingade Jessica på dörren. Den första katten som hon träffade var Sandie och först då insåg jag att Jessica inte visste någonting alls om rasen. Kanske borde jag ha frågat men utgick ifrån att alla som är intresserade av ragdolls också tagit reda på fakta om rasen. Nu var det iallafall så och Jessica blev helt enkelt besviken när hon såg Sandie men sken upp, när Stina kom för att hälsa. ”Det är en sådan katt jag vill ha, jag trodde att det var så en ragdoll ser ut”. Det var en total nyhet för henne att en ragdoll kan ha många olika färger, vitfäcksvarianter och ett tabbymönster.

Vi skiljdes åt och jag betonade att det nog skulle vara bra om hon letade vidare efter den bruna katt, hon tänkt sig. Jag bad henne fundera på saken och återkomma. Själv kände jag mig ytterst tveksam och hoppades att hon skulle komma fram till samma sak och leta vidare. Idag skrev hon att hon ville tänka tills på söndag. Det blev så enkelt på det viset, eftersom jag nu lätt kunde säga att det bästa är att hon inte tänker mer på en foderkatt från mig. Så blev det och det kändes så skönt. 

Äntligen vägd

6 mar 2019

Det är 12 dagar sedan vi vägde Sandie senast och sedan dess har hon ökat 455 g. Jag är så glad över det, eftersom hon behöver ha lite extra hull att ta av, när hon ska ge di till sina bebisar. Hon kommer att behöva producera upp till 250 ml mjölk per dygn, när kattungarna väl är här, så hon måste serveras extra energirik föda. Hon ska ha tillgång till mat hela tiden eftersom hon inte har plats i buken att äta stora mål. Den dräktiga honan äter två till tre gånger mer än den icke-dräktiga.

Queen från Royal Canin är ett torrfoder som är framforskat och optimalt sammansatt för att passa den blivande kattmamman. Problemet för Ove och mig är att Sandie vägrar att äta torrfoder. Hon får istället äta stora mängder av mjukmaten Kitten, uppblandad med Lanz. Helst skulle jag vilja att hon enbart åt Kitten men hon har bestämda åsikter den katten, :-), så det är bara att blanda. 

Det är nu c:a tre veckor kvar till förlossning och jag hoppas av hela mitt hjärta att allt går lika bra med dräktighet, förlossning och kattungarnas utveckling, som de gjort de andra gångerna.

På förmiddagen ringde Hanna. Hon och hennes man har beslutat sig för att utöka familjen med en ragdoll och Hanna hade en hel del frågor, både om själva rasen och om praktiska saker, t.ex. om det stämmer att katten inte får vistas utomhus, vilket hon läst. Det är så roligt när uppringaren är väl förberedd och ställer frågor. Det är en utmärkt ”första-kontakt”. En kort stund efter det kom Jessica, som visat intresse för att bli fodervärd. Om det ska jag berätta imorgon.

Jag vill avrunda dagens avsnitt med några förtjusande bilder på Neo och hans dotter, Cleo.

 

← Äldre inlägg

Katten har under tiotusentals år varit en del av vår kultur. I Egypten, för cirka 5000 år sedan, ansåg man att katten var en helig varelse. Att döda eller äta en katt sågs som ett så allvarligt brott att det bestraffades med döden.Antalet katter i Sverige uppgår till cirka 1,3 miljoner. Av dessa är 13,4 procent rasrena. Nästan var fjärde barnfamilj (23 %) har katt och äldre människor föredrar katt framför hund.

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.