Blogg

Katterna är ovärderliga

3 jul 2020

11 av 35 strålningar är gjorda och nu börjar det bli jobbigt. Om någon undrar något om min behandling hoppas jag kunna ge svar på: www.cancernskabort.se. Nu är det inte enbart strålningen som gjort ett otrevligt intrång i mitt liv, utan det handlar nog också om den sond jag fått inopererad i magsäcken. Jag tror att operatören spände den för hårt, för den gör jätteont det minsta jag rör mig. I den situation jag befinner mig är det underbart med små katthuvuden som lägger sig bredvid mig i sängen och vill bli kliade under hakan. Katter vet, när någon i familjen inte mår bra.

Alla alla Ragdolls är inte ragdolls....

20 jun 2020

Många "ragdolls" är egentligen huskatter. Dessa s.k ragdolls är alldeles säkert förtjusande men, som jag skrivit tidigare, uppfödarna vill få kattungeköparna att tro att de köper en ragdoll trots att katten saknar stamtavla.(en ragdoll säljs alltid MED stamtavla).

Det finns således inga "ragdolls utan stamtavla", som oseriösa uppfödare brukar skriva i annonsen. "Värstingannonsen" läste jag nyss på Blocket. "Finns båda tjejer och killar: alla blir brunmaskade när vuxna, vissa är colourpoint maskade (inget vitt på kroppen) och vissa är mitted seal pointed". 

Annonsen vittnar om att uppfödaren själv inte vet vad han talar om överhuvudtaget. Undrar vilken maskfärg kattungarna har nu, för de BLIR brunmaskade när de är vuxna. Spännande också att få veta vilken färg det är på kattens päls, då den inte har något vitt på kroppen!!! Bedrövligt!!! Detta är bara ett av många exempel på "Blocketkatter". Priset är satt till 9 500 kronor!!!

Jag skickade nyss några mail till "uppfödare på nätet" och frågade vad kattungens föräldrar heter, om den är vaccinerad X2, är veterinärbesiktigad och har stamtavla. Spännande att se vad (och om) jag får till svar.

 

Inom 48 timmar.....

15 jun 2020

kommer min nya blogg igång. Bra att det dröjer, för impulsiva personer (den grupp jag tillhör) rusar lätt iväg, när något upptar deras intresse. Nu har jag tid att tänka över, hur jag ska lägga upp starten innan jag börjar skriva om det som föranlett mig att starta bloggen: www.cancernskabort.se.

Samma nyhet som i det förra inlägget, jag vet men ifall någon missat det och vill följa med mig på de nya, oönskade äventyren.

Den närmaste tiden

15 jun 2020

Det finns fortfarande mycket jag vill berätta om på denna blogg men jag kommer att dra ner på bloggskrivandet här, eftersom jag nyss påbörjat min cancerbehandling och jag ska än hit och än dit. Hittills har jag varit på Punktionsmottagningen på Radiumhemmet, på läkarbesök hos "min doktor" på Öron-näsa-Halsmottagningen Karolinska Sjukhuset och där även träffat min ansvariga sjuksköterska på samma mottagning.
Jag har besökt "min" onkolog på Radiumhemmet och talat om sjukdomen, behandlingen och våra framtida kontakter. Jag har också träffat min ansvariga sjuksköterska på Onkologen. Jag har besökt den medicinska tandvårdskliniken, Karolinska Sjukhuset, jag har fått en "strålmask" utprovad (berättar på min nya blogg!!! om det äventyret). Utöver detta har jag varit på dubbla magnetröntgen- och datortomografiundersökningar.

Idag väntar ännu ett tandläkarbesök och på onsdag kommer personal från ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) på hembesök. En vecka senare ska jag till den Endoscopiska mottagningen på Nya Karolinska. 
Jag har ännu inte fått tid men vet att jag så småningom också ska träffa både dietist och sjukgymnast.

Idag mår jag precis lika bra som vanligt men som man sagt mig, på flera ställen i vårdkedjan, kommer jag att må mycket dåligt - både under strålningsperioden och några månader efter avslutad behandling. Det är den dagliga strålningen som kommer att få mig att känna mig sjuk men den är en förutsättning för att jag ska bli frisk. 

Har inte funderat riktigt klart ännu men jag tror att jag ska starta en ny blogg. Jag gillar att skriva och behöver kanske skriva för min egen skull, som ett slags terapi, men framför allt hoppas och tror jag att min min sjukdomshistoria kan hjälpa andra. Jag vill då skriva om både den medicinska

behandlingen, det personliga bemötandet, om omhändertagandet och mina egna tankar och känslor i den situation jag befinner mig i.

Känslor råder man inte över och jag kan inte förklara hur det kommer sig att jag inte är rädd för vad som komma skall. Det jag tror mig veta är däremot att många, vågar nog säga majoriteten, blir så påverkad av ett cancerbesked att alla tankar bara cirkulerar runt själva sjukdomen. Att leva i ständig oro och dödsfruktan är negativt både för personen själv, för behandlingsresultatet och för omgivningen. Själv kommer jag, så lite som möjligt, att tilllåta cancern styra mitt liv. Jag vet att den kräver stor plats men, om jag känner mig själv rätt, kommer jag att fokusera på det jag faktiskt kan, för sådan är jag.

Jag tror att det kan vara bra för många att få höra från någon med personlig erfarenhet av behandlingen, biverkningarna, de känslomässiga dipparna och annan påverkan en cancersjukdom kan ha på det egna livet, familjen, vännerna och den övriga omvärlden. Själv vill jag höra mer om sådant man inte i skolboken kan läsa sig till men jag vill samtidigt betona att bemötandet på Radiumhemmet har varit bästa möjliga tänkbara, alla personalkategorier. 

Tanken på en ny blogg har mognat medan jag skrev ovanstående. Nu ska jag bara fundera ut vad jag ska kalla den. Jag meddelar här på sidan, när jag tänkt klart och skapat den nya bloggen.

 

Några timmar senare skriver jag: "inom 48 timmar kommer min nya blogg igång. Bra att det dröjer, för impulsiva personer (den grupp jag tillhör) rusar lätt iväg, när något upptar deras intresse. Nu har jag tid att tänka över, hur jag ska lägga upp starten innan jag börjar skriva om det som föranlett mig att starta bloggen: www.cancernskabort.se.

Småsyskon

12 jun 2020

Zinja, Stella Cerise, Zingo, Laban, Pepsi och Pyret har fått tre småsyskon på pappa Maltes sida. Han har haft besök av en tjej från Åkersberga och det resulterade i två mittedkissar och en bicolor, kön vet jag inte. Eva, Maltes matte, bad mig om hjälp, för hon har inte riktigt kläm på hur man ser om en ragdoll är en colorpoint, mitted eller bicolor. Utan stöd för minnet kan det vara svårt. Det är helt enkelt olika grader av vitfläck. Människor tänker olika men för mig finns ingen tvekan och jag tänker så här: en ragdoll har ljus päls (mörknar med åren).

En ragdoll med mörka ben och öron, mörk svans och mörkt ansikte och som helt saknar vitt, kallas colorpoint.

En ragdoll med fyra vita tassat och vit haka kallas mitted.

En ragdoll med vita ben, vitt bröst, vit mage och ett vitt uppochnervänt V i ansiktet kallas bicolor.

Ragdollen är en av de få raser där vitfläck är godkänt i kombination med maskfärgen. Mitted, colorpoint och bicolor är tre olika varianter av vitfläck, colorpoint saknar vitt, de övriga har vitt men olika mycket (olika grader av vitt som det heter).

Många kallar ovanstående mönster, vilket är helt fel. Ragdollen har endast en typ av mönster, tabbymönstret. Kattens mönster visar sig som ett M i kattens panna, vit "eyeliner" runt ögonen och en tegelröd nos med mörka konturer.

Med hjälp av beskrivningen kan du nu fastställa vad katterna kallas; colorpoint, mitted eller bicolor. 
Nr 1 är:............, nr 2 är:............... och nr 3 är:..............

 

Molgan och morfar

9 jun 2020

Inget jag säkert kan säga men jag har en stark känsla av att egna upplevelser och ett visst mått fantasi ligger till grund för boken "En man som heter Ove".

Så kom då dagen, när det var dags att träffa kvinnan, som gjort mig nyfiken, och hon bekräftade nu personligen att hon inte är en medelsvensson. Hon kom tillsammans med sin man, två barn och pappa (som vi kallade morfar). 
Vi pratade, fikade och självfallet var kattungarna i fokus. Morfar har haft katt i hela sitt mer än 80 år långa liv. Hans ögon lyste av kärlek när han tittade på småttingarna. Om jag förstått saken rätt är det mestadels hos morfar som Molgan bor nu och de två har det säkert jättefint tillsammans. Morfar bor dessutom i samma hus som sin dotter och hennes familj, så om han behöver avlastning finns hjälpen nära.

Molgans blivande matte har, precis som kvinnan i boken, sina rötter i Iran. Dessutom var hon precis lika gladlynt och "levande". Jag gissar att författaren hämtat Oves personlighet ur den egna minnesbanken, för de flesta vuxna har nog någon gång i sitt liv träffat en person som liknar Ove; någon med samma nitiska kontrollerande och stora behov att se tillse att lagar och regler åtföljs.

Eftersom en ragdoll har en framträdande roll i filmen misstänker jag att det inte är en slump att familjen bestämde sig för att köpa just en ragdollkattunge.

 

 

Ett besök mindre innan behandlingen

8 jun 2020

Lika fantastiskt mottagande hos tandläkaren idag (Folktandvårdens medicinska tandläkarvård, Karolinska sjukhuset), som hos de andra vårdgivarna jag träffat tidigare. Mina tänder är nu godkända för strålbehandling.

På eftermiddagen kom, via appen "Alltid Öppet" besked om nya tider för diverse andra besök; dels hos läkare, dels hos en av kontaktsjuksköterskorna men jag har nu även tid bokad på Endoscopimottagningen, KS, där jag ska få en PEG inopererad, d.v.s. en slang/kateter, som går från magsäcken till bukväggen. Ingreppet görs i lokalbedövning.

Under de sex veckor strålterapin ska pågå kommer jag varken hinna eller orka göra något annat än att strålas på förmiddagarna och vissa dagar även gå på olika andra undersökningar senare samma dag. Så ser verkligheten ut så här långt och jag vet att jag med stor sannolikhet kommer att få svårt att svälja och därför få näring via katetern i magen. Dessutom förväntas jag bli extremt trött. Slut med sjukdomsinformation och nu hoppas jag på det bästa och bli friskförklarad så småningom.

Jag hade inte berättat färdigt om Molgan.
En knapp vecka efter telefonsamtalet med kvinnan som ville köpa en kattunge, ringde hon igen. Det var fortfarande lång tid kvar tills kattungarna skulle vara redo att ta emot besök men kvinnan var ivrig. Hon klarade helt enkelt inte av att vänta. I det här samtalet ville hon fråga, om hon kunde får välja kattunge först av alla. Jag ska tillstå att jag blev nyfiken på vem hon var. Vi hade inte träffats och jag hade inte lovat henne köpa någon kattunge. Jag låter aldrig någon tinga en kattunge per telefon. Hon måste vara journalist, tänkte jag; journalister är ofta mycket mer påstridiga än medelsvensson, menar jag. 

Detta var första gången jag googlade på en kattungeköpare (jag hade hennes namn). "Gift med Fredrik Backman" stod det och vem var nu denne Fredrik Backman.....? Ny sökning - Fredrik Backman är författare och har bl.a. skrivit boken "En man som heter Ove". 

Det är inte utan att jag ibland skulle önska att våra katter skulle ha en tunn päls och vara korthåriga men den känslan håller bara i sig ett kort ögonblick. Det var ju just den fluffiga, långa pälsen och de blå ögonen som fullkomligt trollband mig, när jag såg en ragdoll och en birma för första gången.

Återkommer med mer om Molgan imorgon. Nu väntar blommorna på balkongen på lite vatten. Oh, vad jag älskar min balkong!!!

Förberedelserna inför själva behandlingen

7 jun 2020

Redan dagen efter punktionen hade Max fått svaret och han kontaktade mig samma dag och informerade om att provet visade en cancer i tonsillen och att behandlingen skulle bli strålning. Nu gick det undan.

Fem dagar senare hade jag tid hos en av de bästa läkare jag någonsin träffat (jag har jobbat med väldigt många och även träffat några som patient). Besöket skedde under lugna former, helt utan stress. Den information jag fick var saklig och lämnade inga frågetecken efter sig. Denne doktor fick mig att känna det, som om han hade all tid i världen att vara till bara för mig. 

Idag kan jag säga, efter att ha träffat väldigt många; läkare, sjuksköterskor och tandläkare, att personalen på Radiumhemmet måste vara handplockad och/eller ha genomgått lämplighetstester. Alla har varit oerhört respektfulla och "lagom" - helt fantastiska!!! Hit borde man skicka personalen från ortopedkliniken på Danderyd, som visade exempel på det motsatta, alla kategorier.

Allt är så genomtänkt på Radiumhemmet; man försöker planera besöken hos de olika personalkategorier så att fler besök kan göras samma dag och utan lång väntan emellan. Överallt har jag känt att patienten verkligen står i centrum.

Jag har fått ansvariga kontaktsjuksköterskor, ja, jag talar i pluralis, som var och en sköter sin del i behandlingen och som jag kommer i kontakt med nästan omedelbart, om jag behöver. Något som också gör det enkelt är att jag genom appen 1177 kan läsa allt som planerats och informerats om under mitt besök och att jag i appen också skriftligen kan meddela mig med den ansvariga sköterskan och hon med mig.

Det ingår också tandläkarbesök, eftersom ju tänderna måste skötas trots kommande svårigheter; dels p.g.a. smärta och dels vissa svårigheter att gapa ordentligt. Tandläkaren ska imorgon laga två tänder, som jag bitit sönder tidigare. För detta hade jag redan en tid i slutet av mars hos Folktandvården men man ställde in besöket p.g.a. coronapandemin.

För att inte tappa muskler i munnen kommer en sjukgymnast att vägleda mig i konsten att bibehålla gapfunktionen. Slutligen ska jag få en sond insatt genom bukväggen och in i magsäcken. Smak- och luktsinnet påverkas av strålningen och i kombination med svårigheter att gapa och svälja medför det för de allra flesta en oönskad viktnedgång. Trodde knappt att jag hörde rätt när doktorns ordination var att jag fram tills behandlingen startar, ska vinnlägga mig om att äta kaloririk mat. Detta för öka i vikt och "ha något att ta av".

Oj, oj jag hann långt ifrån allt jag hade tänkt berätta idag. Min avsikt var att närmare informera om hur det ligger till men trodde inte att det var så mycket. Efter imorgon vet ni allt. Jag vet att gårdagens blogginlägg skapade vissa fundringar. Jag lovar att återgå till att skriva om roligare saker än sjukdomar, även om en och annan händelse i behandlingen nog slinker med ibland.

Jag vill förklara

6 jun 2020

Meningen är att jag ska fortsätta skriva i min blogg som vanligt men jag vill förklara varför jag inte varit så flitig den senaste månaden. Anledningen är att i slutet av april bjöd livet på en oönskad överraskning.

Det kliade på halsen och då kände jag den - knölen strax nedanför käken. Dagen därpå ringde jag till min husläkarmottagning. P.g.a coronasmittorisken ville sköterskan boka in mig på ett digitalt läkarbesök. Förvisso tror jag att många läkarkonsultationer går alldeles utmärkt att göra i ett videosamtal men förstod att att det i mitt fall skulle vara en omöjlighet för doktorn att ställa diagnos utan att själv undersöka mig på mottagningen. Sköterskan gjorde nog det hon blivit tillsagd men......

Doktorn ringde som avtalat men det tog inte många minuter för honom att inse att jag måste komma på personligt besök och jag fick tid dagen därpå. Max, som läkaren heter, tittade och klämde på knölen, både inifrån munnen och utanpå halsen och skrev därefter remiss till Radiumhemmet för punktion. Sex dagar senare gjordes två punktioner; ett stick från utsidan av halsen och ett via munnen. Nu var det bara att vänta, tänkte jag men redan dagen därpå ringde Max - han hade fått svaret. Jag ska naturligtvis berätta mer om vad som hänt och är planerat men det räcker med sjukdomshistoria för idag, tycker jag.

"En man som heter Ove" - jag har läst boken, sett filmen på bio och nu tittar jag på den på TV. Det tillhör inte mitt vanliga beteende; jag brukar göra antingen eller. Hur kommer det sig då att jag sitter här och tittar? Faktum är att jag inte säkert vet om det beror på att jag gillade boken, giller skådespelarna i filmen eller om det rent utav handlar om Molgan. Alla kanske inte minns honom, så jag presenterar Molgan lite kort.

Molgan är son till Sandie och Snusen, eg. Krasus Snusmumriken. Molgan är en brun mittedkisse; stor, nyfiken, pigg och mycket trevlig. När han bara var några veckor gammal ringde en kvinna, som ville köpa en kattunge av mig Jag berättade att det var för tidigt att komma och hälsa på kattungarna och att jag skulle skriva i bloggen, när de var tillräckligt gamla för att ta emot besök och jag bad henne återkomma efter det. Forts. följer imorgon.

Så skönt att vi inte har kattungar nu!

5 jun 2020

Jag vet inte hur jag över huvud taget skulle kunna lösa det praktiska med kattungar, om jag hade en kull nu. Jag skulle hog inte klara av att ha ansvar för små liv som kanske, precis som kattungarna i den förra kullen, också skulle behöva tillmatas var tredje timme. Jobbigt var det förstås men allt gick bra men då hade jag inte en massa tider att passa utanför hemmet. Annat är det nu.

Efter midsommar kommer en sex veckor lång behandling att starta och idag har jag varit på ett förberedande tandläkarbesök. Förvisso har jag hela våren saknat nya gulliga, nyfikna, busiga, charmiga och keliga småttingar men - som väl är har jag stått emot min längtan. Trots allt måste man ägna mycket tid åt kattungar och jag insåg att jag egentligen inte hade den, om jag skulle hinna få lite tid över till mig själv också. Ja den egna tiden som kommer är inte som jag tänkt mig den men jag slipper ansvaret för kattungar i alla fall.

Som situationen ser ut nu, ska jag bara ägna mig åt att skriva; i Trasdockan och en "rapport" om livet som patient. På vilket sätt jag ska göra det vet jag inte -  kanske som en blogg som jag sedan använder som grund till en sammanhållen historia. Oj, jag känner att det kanske låter anspråksfullt men tanken på att skriva något ur en patients synvinkel har funnits i mitt huvud länge, närmare bestämt sedan sommaren 2015.

Imorgon ska jag berätta om vad som ligger framför mig de närmaste två månaderna.

Undvika fästingar

4 jun 2020

När Conny skrev och berättade att Maxi skulle få stanna kvar i familjen, bad han mig samtidigt om ett råd om vilket anti-fästingmedel han skulle välja. Jag kände direkt att jag inte vet tillräckligt mycket om de preparat som finns, så jag rådde honom att ställa frågan till sin veterinär.

Själv beslöt jag mig för att titta närmare på utbudet och skriva lite om det till nästa sommar. Nu är det för sent, för den tidning vi ska skapa härnäst kommer först i oktober (midsommarnumret är på gång nu).

Hej Men så lägligt!!! Idag kom ett brev från Agria. Jag behöver inte göra något alls om anti-fästingmedel. Agria har gjort en lättförståelig och enkel skrift om detta..

I brevet skriver man bl.a.: ”Det finns många olika fästingpreparat för katter. För att avgöra hur du på bästa sätt kan skydda just din katt mot fästingar är det flera aspekter som måste vägas in.

Något av det viktigaste att tänka på är att vissa anti-fästingpreparat är giftiga. Därför ska man noggrant kontrollera att preparatet är godkänt för katt (om man även har en hund måste man se till att inte heller den behandlas med ett giftigt ”mot-fästingmedel”).

Mitt råd är att alltid diskutera valet av anti-fästingmedel med sin veterinär.  På marknaden finns:

Spot-on-medel: här handlar det om en lösning som ska appliceras på huden. Vissa spot-on-lösningar är receptfria, andra receptbelagda och - än en gång, SE UPP så att läkemedlet inte är giftigt!!!  Effekten kvarstår 3 - 12 veckor beroende på preparat. Medlet utsöndras i aktiv form i avföringen och kan därmed ha effekt på mark- och vattenlevande organismer. 

Fästinghalsband: halsbandet fungerar avvisande mot fästingar men dödar även fästingar som bitit sig fast. Fästinghalsband är receptfria och har full effekt inom ett par dagar. Effekten kvarstår i cirka åtta månader.

Fästingförebyggande tabletter: tabletterna är receptbelagda. Ämnena i tabletterna utsöndras till stor del i aktiv form med avföringen. Pillren  ges direkt i munnen och har omedelbar effekt och kvarstår i fyra veckor.

Fästingmedel för kattungar: det finns en del preparat som anses säkra för kattungar men kattungen ska först ha uppnått en viss ålder (sällan före 8 veckor) och kroppsvikt. Det är därför mycket viktigt att rådgöra med veterinär (eller apotekspersonal) samt läsa på förpackningen från vilken ålder och vikt preparatet kan användas.

Det finns inget läkemedel som inte har några biverkningar och vilket anti-fästingmedel man ska välja är inte lätt att veta. De faktorer veterinären tar hänsyn till för att kunna ge ett bra råd är:

  • Päls
  • Ras
  • Biverkningar/miljöaspekter
  • Eventuella barn i hushållet
  • Förekomst av fästingar och de smittsamma sjukdomar de sprider i området där katten kommer att vistas
  • Andra husdjur (ex. hundvalpar, kattungar osv.)

Oj, oj , oj så mycket ansvar vi har, vi djurägare. Imorgon ska jag äntligen skriva om de biverkningar en vanlig vaccination kan ge.

Maxi och sommaren

3 jun 2020

 


Jag måste berätta att Maxi nu är bra rustad för att möta den stundande sommaren och att han ska få göra det som en "riktig utekatt" i år. Att han ibland tidigare fått vara utomhus hos sin "farmor" och farfar" (matte Elisabets föräldrar), det vet jag men då har han inte fått den frihet han nu ska ges. Planen är att han ska kunna gå ut och in nästan precis som han vill. Han bor i villa nu och Elisabeth och Conny hoppas kunna ha dörren öppen mot trädgården och att Maxi ska klara av den ökade friheten att själv få bestämma var han ska vara på dagarna; inne eller ute på tomten men förstå att han absolut måste hålla sig på den egna tomten. Bara staketet ska sätta gränserna för Maxis frihet - inte ett koppel med en människa i ena änden. Det kommer nog att gå bra och jag är säker på att han kommer att uppskatta "sitt nya liv".

Maxi är nu rustad för utelivet på så vis att han idag både vaccinerats mot kattpest och kattsnuva samt blivit itvingad en tablett mot fästingar. Antifästingmedlet behöver, som väl är, endast ges en gång per månad (som en tablett i munnen)

Tasse, Stisses halvbror, har också blivit utekatt på äldre dar och han uppskattar det verkligen! Tasse och Stisse fyller 12 år i år, Tasse i juli och Stisse i oktober. Den gemensamma länken heter Asterio von Blutengarten och är en invandrad österrikare, en helig birma. 

Biverkningarna som kan tänkas uppstå som en följd av vaccinationen och som jag jag tänkt skriva om tidigare får stå tillbaka ytterligare ett dygn. 

Förklaringen

1 jun 2020

Har så mycket jag tänkt skriva om men bloggen har fått stå åt sidan de senaste två veckorna, p.g.a. att både Ove och jag har varit sjuka (inte Corona) och jag har därför också kommit efter med arbetet i Ragdollklubben. 

Imorgon torde det bli ändring.

Vaccinationen, fortsättning

30 maj 2020

Kattungen vaccineras alltså två gånger innan den flyttar; dels vid 7 - 8 veckors ålder, dels vid 12 veckor. Vid 1 års ålder ska den revaccineras men om så önskas kan 1-årsvaccinationen ges redan från 6 månaders ålder.

Därefter vaccineras katten var tredje år mot kattpest och kattsnuva. Katter som används i avel eller lever i så kallad högriskmiljö (lämnas på kattpensionat, deltar i utställningar eller vistas utomhus bland många andra katter) bör vaccineras varje år mot kattsnuva.

Kattpest är en vanlig, mycket smittsam sjukdom hos katter i alla åldrar. Sjukdomen orsakas av ett parvovirus och ger hög dödlighet. Virus sprids genom kontakt med infekterade katter, främst via urin och avföring. 
Kattsnuva är ett samlingsnamn på olika luftvägsinfektioner orsakade av bakterier eller virus. Kattsnuva är mycket smittsam och synnerligen allvarlig för katten. Även innekatter ska vaccineras, då de, i motsats till utekatter, inte utsätts för naturlig smitta som kan underhålla en viss immunitet. En oskyddad innekatt kan insjukna, genom att man själv dragit hem smitta genom att avföring och urin kan ha fastnat på skorna

Grundvaccinerade vuxna katter som vaccineras vart tredje år bör vaccineras med levande kattsnuvevaccin, minst 2 veckor innan de lämnas på kattpensionat eller innan en ny katt tas in i hushållet. För vaccination innan utställning är karenstiden 15 dagar.

Vaccination mot rabies: beroende på vilken typ av vaccin som används kan grundvaccinationen av rabies se olika ut. Ibland krävs bara en spruta, ibland  2 med 3 - 4 veckors mellanrum. Rabiesvaccinationen får ges från 12 veckors ålder. OBS! Vaccinationen måste vara gjord minst 21 dagar innan avresa.

 

 

Vaccinationer

29 maj 2020

Det finns inga läkemedel som är biverkningsfria, det gäller såväl preparat för människor som för djur. Jag har faktiskt aldrig - rätt eller fel?, läst bipacksedlarna utan jag har bara följt den ordination jag fått av doktorn. En gång har jag reagerat allergiskt men då handlade det om en känd biverkan på den medicinen. Biverkningar skulle jag endast läsa om, ifall jag märkte att något inte riktigt var som vanligt, när jag tagit en för mig, sedan tidigare, obekant medicin. Då skulle jag kolla i FASS.
Jag har en person i min närmaste vänkrets som börjar med att läsa om biverkningarna och som tappar "rimlighetstänkandet" och avstår från att ta den ordinerade medicinen för att den "verkar farlig". Att denna "farliga" biverkan är mycket sällsynt och att rökning är oändligt mycket farligare är inget hon tar med i beräkningen, när hon bestämmer sig för att avstå från tabletten -  detta trots att den skulle vara bra för henne, men hon fortsätter röka, som är livsfarligt!!! Hur kan någon tänka så fel? 

Alla kattungar ska vaccineras två gånger innan de lämnar uppfödaren. Självklart följer jag SVERAKS riktlinjer. Tidigare har jag aldirig funderat över att katterna skulle kunna bli dåliga efter vaccinationssprutan men numera är jag mycket mer observant. 
De flesta katter reagerar inte alls. Huruvida substanserna i läkemedlet ändrats eller om det är en tillfällighet att jag på senare tid hört så mycket mer om katter som drabbats av biverkningar vet jag inte. Kanske har allergier ökat hos katter idag, precis som hos människor. De är långt mycket vanligare än när jag var barn.

Vad vaccineras katterna mot och räcker de två sprutorna livet ut? Katter i Sverige vaccineras mot kattpest och kattsnuva men man kan också tilläggsvaccinera dem mot rabies om de t.ex. ska resa utomlands. Det räcker inte med de vaccinationer kattungen får innan den lämnar uppfödaren.

Imorgon ska jag gå lite mer in på det där med indikationer, vaccinationeroch och biverkningar.

Ikvälll hade jag tänkt visa bilden på Safir, eller var det Blue, som studerar ett kryp på balkongen men fotot har rymt :-(. Annelies förtjusande Smulan ("min" prinsessa 2016) har jag iallafall lyckats spara. 

 

← Äldre inlägg

Katten har under tiotusentals år varit en del av vår kultur. I Egypten, för cirka 5000 år sedan, ansåg man att katten var en helig varelse. Att döda eller äta en katt sågs som ett så allvarligt brott att det bestraffades med döden.Antalet katter i Sverige uppgår till cirka 1,3 miljoner. Av dessa är 13,4 procent rasrena. Nästan var fjärde barnfamilj (23 %) har katt och äldre människor föredrar katt framför hund.

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)