Bolådan är bäddad och klar

Sandie är pigg, nyfiken och glad precis som alltid. Hon är duktigt tjock men fortfarande smidig, när hon vill. En påtaglig skillnad mot tidigare, när hon inte var så tjock, är att hon inte ofta ligger i klätterträdet, vilket hon älskade att göra förut. Istället ligger hon på sidan på golvet, något hon aldrig gjorde innan hon träffade Tony. Jag tror att hon är varm (det var jag själv också som gravid) och att det är svalt och skönt på golvet. Dessutom blir trycket på inre organ större, om hon ligger på mage eller rygg men i sidoläge är det mindre. Detta har hon kommit fram till alldeles själv utan någon teoretisk förklaring. Djuren har kvar sin instinkt och därmed tron på sig själva. Jag är, som jag skrivit många gånger tidigare, en stor vän av kunskap men ibland har jag märkt negativa konsekvenser av för mycket teori. Vissa kvinnor har slutat tro på sin egen förmåga, för att de läst och hört alltför många "rätt och fel" om graviditet och förlossning och själva saknat förmåga att gallra. Det gör mig ledsen. Det är så fantastiskt att se hur en kattmamma hittar sitt eget sätt att föda på, hur hon utgår från att hennes ungar ska hitta tll sin egen spene och börja äta. Hon oroar sig inte för att barnen inte ska befinna sig i rätt position eller att deras sugteknik är fel. Hon provar sig fram, tills det känns rätt. Jag skulle vilja att kvinnor skulle återfå tron på sig själva.

Nu är allt klart för att ta emot kattungarna. Vi vet ju inte, var Sandie väljer att föda men nu finns lite alternativa platser. Ingen av katterna har varit intresserad av kattbädden men Sandie kanske är det. Den står nedanför klätterträdet. Garderobsdörren i sovrummet kommer nu att stå öppen hela tiden ifall hon väljer att vara där och bolådan, där Sandie och ungarna ska vara de första veckorna, står nu färdigbäddad. Den är ingen påkostad första "bostad" från snickaren utan en vanlig miljöcertifierad pappkartong. Lakanen som täcker de fluffiga frottéhanddukarna i botten är nystrukna och fräscha och täcker både in- och utsidan av lådan. Denna korta första tid har de det jättebra där. När kattungarna blir större och behöver mer plats men ännu inte är mogna att röra sig fritt i bostaden, behöver de enligt mig en mer påkostad sov- och lekplats. Man kan själv ordna begränsning med kompostgaller men c:a 700kr för en hage är väl placerade pengar, tycker jag; lätt att både montera och demontera, lägga enkelt ner i en väska med handtag. Den tar nästan ingen plats och kommer att hålla för många, många kullar.

Jag fick ett mail från Inger, Sandies uppfödare. Hon berättade att Sandies mamma, Rosalyn, fött sina kattungar snabbt och utan komplikationer. Måtte det vara likadant för Sandie! Jag kan inte förneka att det finns en viss oro varje gång kattungar ska födas. Ingenting får hända mamma katt eller hennes barn.

 
17 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)