Borde kanske förklara lite bättre

Insåg sent igår kväll att jag var väldigt ofullständig, när jag pratade om bedömningspoäng på utställning. Pälsen ger hög poäng, skrev jag men talade aldrig om, vad som är maxpoäng. Det är 100 p. Så här fördelar domarna poängen:

Huvud: Huvudform, nos, panna, kinder och nosparti, käkar och tänder, haka, form och storlek av ögon. 25 p
Öron: Form och placering 5 p
Ögonfärg: 5 p
Kropp: Uppbyggnad, storlek och benbyggnad 20 p
Ben och tassar: Längd på ben, form på tassar 5 p
Svans: Form och längd 5 p
Päls: Färg och mönster 20 p, kvalitét, struktur och längd 10 p. Totalt 30 p
Kondition: Presentation och skötsel 5 p
Ovanstående är FIFEs bedömningsskala (som gäller på SVERAKs utställningar). I ett annat förbund, t ex WCF ser det annorlunda ut. Där är t ex pälsen bara värd 10 p. Det finns många olika förbund - i Trasdockan i oktober skriver jag mer om dem - och det kan vara svårt att hålla isär dem. Jag nöjer mig med känna till att det finns olikheter och att veta hur man dömer i FIFe-anslutna klubbar..

Inte nog med att jag var ofullständig beträffande domarpoängen, jag kallade Flinga för Tingla också! Det är Flinga vi ska besöka i Västerås och tåget går 11:32 på måndag. Vi blir hämtade vid stationen och sedan blir det lunch hos Laila och Jan. Det ska bli så spännande att se hur Flinga utvecklats. Amaretto är pappa till Flinga. Han är en tabbykisse. Det är Flinga också och det ska bli spännande att se, om även Sissels bebisar kommer att ärva tabbymönstret. Amaretto kommer ju att vara pappa till hennes kattungar också.

Läste nyss en obegriplig annons på Blocket. Så här stod det: "jag är 100% ragdoll, men utan stamtavla. Jag hade lila teckning från början, efter pappa, men nu har jag börjat få mammas choklad-teckning istället... Jag hoppas du tycker om mig oavsett vilken färg jag får som vuxen". Jag är alldeles säker på att jag skulle tycka om den kattungen lika mycket som en äkta ragdoll, om jag hade köpt den. Det som skulle få mig att välja en annan kattunge (och uppfödare) är att jag inte har en aning om, hur det egentligen står till genetiskt. Eftersom uppfödarens kunskaper om genetik och avel verkar begränsade, i värsta fall obefintliga, skulle det vara alldeles för vanskligt att köpa en kattunge av henne. När jag läser detta, skulle jag helt enkelt vilja veta: vad betyder äkta ragdoll för henne? Katten har ingen stamtavla - ok, men har föräldrarna stamtavla eller är de också "äkta ragdolls utan stamtavla"? I sådant fall vet vi ingenting om eventuellt släktskap mellan föräldrarna och risken för inavel kan vara betydande! "Jag hade lila teckning från början" skriver hon vidare. Vad jag gissar att denna uppfödare menar är det vi brukar kalla lilamaskad och chokladmaskad, dvs färgen i ansiktet. En kattunge kan inte byta den maskfärg den föds med, däremot kan det vara svårt att veta säkert från början, vilken färg kattungen kommer att få. 

En äkta ragdoll har stamtavla. Annars är den ingen ragdoll, oavsett vilka föräldrar den har (vet att jag skrivit det tidigare)! Det är ett stort ansvar att "bli med katt" och särskilt när man köper sin första katt, bör man kunna vända sig till kattungens uppfödare, när man har frågor eller behöver hjälp. Då gäller det ju att uppfödaren själv kan något om katter i allmänhet och den egna rasen i synnerhet och även förstår att det är ett stort ansvar att vara uppfödare. Det är vi uppfödare, som kan föra vår fina ras vidare men det är också vi som totalt kan förstöra den. Om vi inte följer rasens hälsoprogram och avlar på katter utan stamtavla, vet vi ingenting om vi bidrar till att föra sjukliga gener vidare eller parar katter som är nära släkt. Chansa inte! 

10 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)