Medicinsk terminologi

Varför denna rubrik när jag skulle skriva om Sandie? Jo, för att läkare inte sällan använer fackspråk, när de talar med sina patienter utan att ha en aning om, ifall de är insatta i medicinsk terminologi eller inte. Detta händer ofta inom humanvården - det vet jag av egen erfarenhet. Massor av gånger har jag behövt översätta för patienten vad doktorn sagt. Tyvärr verkar det vara likadant bland veterinärer. De måste vinnlägga sig om att uttrycka sig så att alla förstår!!!

Katter fattar mycket men inte tillräckligt för att begripa varför de kan bli utsatta för obehagligheter som t.ex. kastration. Som väl är litar Sandie fortfarande på Ove och mig, trots att vi tvingat in henne i transportburen, att åka bil och att vi lämnade henne bland en massa obekanta djur och människor. När hon kom hem var hon vinglig, hade ont och kunde inte tvätta sig (p.g.a. bodyn). Trots allt vi utsatt vår lilla docka för, har hon aldrig ens umgåtts med tanken på att bita eller riva oss - det är jag alldeles säker på. Hon är en oerhört foglig katt men också bestämd bland andra katter. 

Åter till gårdagen. Sandie mådde, precis som jag trodde, betydligt bättre än dagen innan. Matlusten hade kommit tillbaka och hon åt och drack t.om mer än hon vanligtvis brukar göra; både blötmat och kattungemjölk. Hon var märkbart lugnare och hade börjat acceptera att det var svårare att hoppa. Hon hade hittat en försiktigare teknik som hon använde sig av, när hon hoppade upp och ner i/från soffan, sängen och fåtöljen på balkongen. 

Vid 12-tiden var det dags för Metacam, den smärtstillande emulsionen Ove hade hämtat på apoteket. En examen från KTH hade underlättat öppnandet av medicinflaskan men när vi tittade i bipacksedeln gick det lättare!!! men det krävdes muskelkraft långt över min förmåga. Ove fixade flaskan och jag drog upp 0,3 ml, vilken var doseringen. Jag kan inte säga att Sandie direkt samarbetade men hon fann sig i att jag sprutade in medicinen i hennes svalg.

Vid hemgång (efter operationen) fick Ove skriftlig information om hur Sandie ska tas om hand under de 10 första dygnen efter kastrationen. Där stod att plåstret över operationssnittet skulle avlägsnas dagen efter ingreppet. Vid 19-tiden bestämde vi oss för att ta bort det men..... ibland sätts man på prov. Imorgon berättar jag vad som hände men redan nu vill jag tala om att allt gick bra till slut.

Så glad jag blev i förrgår. Linnéa, Zingos matte, hörde av sig och berättade att familjen trivs med sin kisse och han med den. Underbart!

 
24 jul 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)