Dagen med min iPad

Jag tillbringar många timmar per dag med en av mina mycket goda vänner - min iPad! Precis som katterna känns den som att den alltid vill mig väl. Den hjälper mig med så oändligt mycket; svarar på mina frågor t ex "hur många kattklubbar är anslutna till SVERAK", berättar om saker jag vill veta mer om - just idag Elvis - håller mig informerad om de senaste nyheterna genom dagstidningarna (tack Google), ger mig de senaste TV-nyheterna och underhåller mig med filmer, djurprogram m.m. Den kan inte spinna och är inte mjuk och go' men är ändå på många sätt lik katterna - bl.a bevarar den hemligheter (koder och mail/sms) och håller mig sällskap när timmen är sen.

Som vanligt hälsade vi varandra godmorgon vid 08:30, min iPad och jag, men dagens arbete startade först efter frukost en timme senare. Carina och jag gick igenom flera av våra alster och flyttade dem från mappen "okorr" till mappen "under korr". Det betyder att vi nu bara behöver gå igenom dem ytterligare en gång och sedan flyttar vi dem till "klar" och där tar Daniel vid. 

Urpo har börjat lägga golvet idag - äntligen! Jag är oerhört förtjust i sten, har granitskivor i köksbänk, matbord och golvet i kök och badrum och nu får jag ett nytt stengolv i sovrummet. Det blir så snyggt och jag är jättenöjd. Snart kan vi flytta tillbaka. Det ska bli mycket intressant att se, hur katterna reagerar på att komma hem igen. Att de kommer att känna igen sig är jag övertygad om, de hittar ju direkt till matfat och kattlåda på båten, trots att de inte varit där på ett halvår. Det jag kan tänka mig att de kommer att fundera över är att de kommer att vara så mycket närmare det som händer på gården. Jag tror att de gillar det - precis som jag.

Jag ska nu återgå till problemet med dvärgväxta kattungar och deras utveckling. De dvärgar SRC känner till har fötts normalviktiga men har börjat släpa efter viktmässigt i förhållande till sina syskon vid ungefär två veckors ålder och de rör sig inte lika energiskt som sina friska kullsyskon. Vid 4-5 veckors ålder ökar skillnaderna successivt och vid 7-9 veckor är olikheterna mycket markanta. Efter en tid blir dvärgarna förstoppade och vanligtvis leder detta till att de dör någon gång mellan 12 och 16 veckors ålder.

Projekt Dvärgväxt startade förra året på SLU med ett startkapital på 50 000 kr. Både RK och SRC bidrog med pengar, SRC med så mycket som 25 000 kr. SLU sökte sedan bidrag ur olika forskningsfonder för att fortsätta finansiera projektet den vägen. Projektet beviljades senare anslag från Agria och Svenska Kennelklubbens forskningsfond, vilket gör att SLU kan fortsätta arbeta med projektet i två år. Målet är att ta fram ett DNA-test, så att vi kan testa vilka katter som är bärare av genen. Blod från drabbade kattungar och deras föräldrar kommer att analyseras med målet att kunna identifiera den gen som de dvärgväxta kattungarna har i dubbel uppsättning och föräldrarna i enkel (kattungen har fått en gen från mamman och en från pappan). Det krävs alltså dubbel uppsättning för att kattungen ska drabbas av dvärgväxt.

HCM får skjutas ytterligare en dag framåt men jag vill ändå berätta lite om den sjukdomen och hälsoprogrammet också.

16 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)