De är här nu - fem stora små kattungar

Vilken pärs!!! Då talar jag om den psykiska anspänningen.

Det började vid 9-tiden. Sandie hade lagt sig ensam på köksmattan och plötsligt jamade hon. Inte likt henne. Hon gick sedan lite oroligt omkring; provade bädden i garderoben, buren och lådan. Värkarna kom glest, verkade till och med ha avstannat ett tag. Kvart i fyra, vet inte säkert, upptäckte jag att hon krystade. Hon spann högt, som kattmammor gör, när de föder sina ungar. Vissa hävdar att de spinner högt för att lugna sig självs när det gör ont, andra har andra teorier. Klockan 16:05 föddes den första kattungen i huvudbjudning. Jag tvingades avnavla den, eftersom navelsträngen var så kort att det varit näst intill omöjligt för Sandie att göra det själv. Sandie slickade kattungen torr.  När en kattmamma slickar sin unge "får hon igång den". Kattungen letade sig fram till en spene och började suga. Ungen vägde 109 g - bra vikt! 17:25 föddes nästa lilla vän 110 g, utan att moderkakan kommit från den första. Den föddes med ben och stjärt först. Allt gick fint. 18:00 kom nummer tre 99 g. Sedan kom moderkakorna. Jag ringde Nicke och berättade att vi fått tre fina, till synes friska kattungar, som alla hittat till maten. 

Inger, som visste om att förlossningen var på gång, ringde för att höra hur det gick. Ove svarade. Både Ove och jag var euforiska. Ove räckte efter en liten stund över telefonen till mig, för Inger ville "ta ett par ord" med mig också. Hon gratulerade och sade något i stil med: "Du ska inte vara för säker, Annelie. Det kan komma en unge till. Samtidigt tittade jag på Sandie". Där, mellan hennes bakben låg en kattunge!! Bara huvudet fanns kvar i mamma. Jag reste Sandie upp och tyngdlagen gjorde sitt till att klockan 19:25 föddes den fjärde kattungen. Jag tog upp den och torkade den omilt. Plötsligt värjde den sig och drog efter andan. Hurra :-).  Äntligen över!!! Kattungen vägde 118 g.

Klockan 20:20 föddes den sista ungen i denna kull, en livlös stackare. Hen hade varit med om allt det jobbiga, som det innebär, när fyra kattungar ska födas först. Trött och tagen - till synes livlös. Ordentlig frottering hjälpte föga. Jag tittade i munnen men där syntes inget konstigt. Startade sedan hjärt- och lungräddning. Efter ett kort tag, började ungen protestera. Den vägde 106 g. 

Vad jag sedan gjorde berättar jag imorgon. Alltför trött nu. Vill bara säga till sist att alla kattungarna verkar må bra!

Natti, natti!

 
22 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)