De senaste kattungarna

Den 10 november låg tre nyfödda kattungar bredvid sin mamma i den stora transportburen, som jag berättat tidigare. Underlaget i buren var "geggigt" av blod och fostervatten. Eftersom jag vetat att förlossningen var nära färestående, hade jag klippt till lakansväv storleksanpassad till bolådan. Jag ville genast lägga torrt och rent i buren och låta den nya lilla familjen vara kvar i buren ett tag. Jag blev mycket överraskad när jag flyttade på Stina och såg två, till synes, dödfödda kattungar under henne. När jag skulle flytta undan den ena av dem, kände jag att den fortfarande var varm. Jag tänkte då ta upp den och låta den ligga i mitt knä och dö. När jag lyfte den skrek den och Mamma Stina blev då mycket upprörd, varför jag lade tillbaka den till henne. Hon började genast slicka den torr och den lilla kissen antog snart "ett levande kattungeutseende". Den andra av de två "fynden", var död.
Så startade de oroliga första två dygnen, då kattungarna är som allra känsligast. De måste börja äta själva och gå upp i vikt och kattmamma måste både producera mjölk till sina bebisar och se till att hålla dem varma. Det är viktigt att omgivningen är lugn och att mamma katt får avgöra om de andra katterna får vara inne i barnkammaren. Både Stisse, "erfaren morbror" och Sandie, som aldrig tidigare sett små artfränder, fick beskåda underverken utan att Stina protesterade (när kattungarna blivit större hjälpte de också till med barnpassningen). Först vid sex veckors ålder får man försäkra kattungarna.


Enligt SVERAKS bestämmelser får en kattunge lämna sin mamma först vid fulla tolv veckor. Själv vill jag helst behålla dem ytterligare en vecka. Jag tycker att det är värdefullt att kattungarna får vara tillsammans med sin mamma och varandra lite längre, innan de måste skiljas åt. Givetvis är det lättare med omställningen om en kattunge får flytta till samma hem som ett syskon men alla vänjer sig tämligen snabbt både vid sina nya ägare och sin nya miljö. Alla kattungarna är sedan länge väl hemmastadda i sina nya hem och minns varken sin mamma eller oss andra på Gjuteribacken. Snart ska vi hälsa på dem, som bor i närheten, Celine först i samband med ett besök på Kolmården med Leo i sommar.

Naturen är vis! Stina har helt på egen hand tagit hand om både graviditet och förlossning, trots att hon varken gått någon förberedande förlossningskurs eller amningsutbildning.

 
18 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)