Den åldrade katten

Carina och jag har nu kommit ännu en bit i planeringen av vår nästa tidning. Temat kommer att vara ”Den åldrade katten”. Vi ser fler och fler gamla katter och det finns säkert många orsaker till det. En trolig förklaring kan vara att kunskaperna inom det veterinärmedicinska området hela tiden går framåt, en annan att kattägare är beredda att ”betala vad det kostar”, dvs vi betalar för dyrare och dyrare ingrepp, behandlingar och mediciner för att få behålla vår katt ännu några år istället för att, som man ofta gjorde förr, låta avliva den när den blir gammal. 

Det är med katter som med människor - med ökad ålder följer fysiska förändringar/hinder/problem. Vad händer då när en katt blir senior? Mycket i kroppen börjar fungera sämre; synen, hörseln, pälskvaliteten, matsmältningsorganen, njurarna, cirkulationen och immunförsvaret. Så långt vi kan ska vi försöka förebygga problem för vår kisse men hur vet vi då när dessa börjar komma? Jo, man vet att katter äldre än sju år löper risk att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar. Därför bör katten hälsoundersöks årligen från det att den fyllt sju år.

När Stisse fyllt sju beställde jag tid för honom och, som väl är, har veterinären inte haft några  anmärkningar på honom sedan dess. Nu är det dags för Stina att bli undersökt. Jag skulle egentligen ha beställt tid för henne förra året men det blev helt enkelt inte av. Skäms på mig!!!

I lördags hade Carina och jag ett telefonmöte, där vi delade upp arbetet lite närmare mellan oss. Jag ska nu - eller iallafall innan veckan är slut - börja ta mig an min del av jobbet, vilket innebär att jag ska skriva om vanliga sjukdomar hos äldre katter. Jag kommer att starta med att läsa igenom en studentarbete, som finns publicerat hos SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet,
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa. Därefter ska jag leta vidare i litteraturen och närmare beskriva ett par av de vanligaste åkommorna.

 

22 okt 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)