Den åldrade katten

Hälsoundersökning 

Kattens njurar hjälper till att kontrollera blodtrycket, reglera blodflödet, producera viktiga hormoner, enzymer och röda blodkroppar samt att rena blodet från avfallsprodukter. Om njurarna inte fungerar som de ska, kan det leda till njursvikt som kan vara livshotande. Många äldre katter får inte sällan problem med sina njurar men tydliga symtom uppträder inte förrän 75 procent av njurfunktionen har försvunnit. Bl.a därför rekommenderas årliga hälsoundersökningar från det år kisse fyller 7 år. Risken för att katten utvecklar njurproblem fördubblas vid 10 till 15 års ålder. 

Tecken på akut njursvikt uppträder ofta under loppet av en till fyra veckor, medan kronisk njursvikt förekommer under en längre period. Möjliga orsaker till njursvikt kan vara:

Njursvikt kan vara svår att upptäcka på grund av att den kan likna andra sjukdomar t.ex diabetes och hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln), och - som sagt - det tar lång tid innan symtomen visar sig. 

Ge akt på följande, som kan vara symtom på just njursjukdom:

 

Stisse är en pigg, sällskaplig, ”glad” katt men det tar ju lång tid innan symtomen på njursjukdom blir tydliga och då har njurarna redan hunnit ta skada. Därför ska jag beställa tid för honom, då han ska genomgå en ordentlig hälsoundersökning, inklusive provtagning. Skulle något provsvar vara avvikande från (de normala) referensvärdena, kommer veterinären att leta en förklaring,  förhoppningsvis hitta orsaken och - allra helst - kunna bota honom. Om det skulle vara så att han har en begynnande njursjukdom, kan vi underlätta för hans njurar genom att ge honom ett foder, särskilt anpassat för katter med nedsatt njurfunktion. 

Om han inte har några tecken på sjukdom, vilket jag vill tro, är jag ändå glad över att han genomgått hälsoundersökningen. Våra djur betyder så innerligt mycket för oss och vi strävar alltid efter att kunna ge dem det bästa möjliga liv vi kan erbjuda.

Idag kom en hälsning från Izzi, som är född i Stinas andra kull. Stilig dam! Jag ska be att få en ny bild på Izzi. De bilder jag fick av Izzis matte var i fel format för den här sidan.

.

11 mar 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)