Den sibiriska katten

Idag har jag börjat läsa om Sibirisk katt, den andra uppgiften i "kattkursen". Det är mycket intressant att läsa om ursprung, import av rasen och av vem/vilka, registrering som ras i SVERAK, kattens rastypiska utseende och temperament, eventuella hälsoproblem m.m, m.m.

Man tror att den sibiriska katten härstammar från immigranter som under 1700-talet tog med sig katter, när de flyttade till Sibirien. Kanske pga inblandning av lokala katter eller klimatet utvecklade de lång, tjock och vattenavstötande päls. Pga det hårda livet utvecklades de till bra jägare. Endast de starkaste klarade det bistra klimatet och katten utvecklades till energisk och härdig ras.

Katten kom så småningom tillbaka till Moskva och S:t Petersburg. Under 80-talet uppmärksammades den av kattklubbar för sina enastående rasegenskaper och 1987 startade en uppfödning i S:t Petersburg. Fem år senare importerades de första Sibirierna till Finland. 1997 kom två kastrerade "sibbar" till Sverige från Finland. Först 2000 startade avel i Sverige. Då importerades 10 st katter och Vera Marklin och Gunilla Wikström startade tillsammans den första uppfödningen av Sibirisk katt.

Längre än så här hann jag inte idag, trots att jag jobbat med katter hela dagen. Trasdockan ska ju också skrivas. Jag har läst igenom och förbättrat en artikel, som skrivits för Kattstatus.nu. Med förbättrat avser jag inte innehållet utan språk och interpunktion. Carina tycker att vi ska ha med artikeln i nästa nummer, själv är jag tveksam. Jag skulle hellre vilja skriva om mat, kattmatstillverkare, vitaminer, kategodis o dyl. Vi får se, vad vi bestämmer oss för men det är hög tid att börja skriva nu. Vi kommer att ha mycket material, som ska bearbetas, när vi kommer hem från Malmö.

Nu väntar köttet på att stekas. Hoppas inte Stisse märker att jag går ut i köket. Han tigger inte men så gott som varje dag, när jag lagar middag, ställer han sig på golvet bredvid mig och börjar jama. Han slutar först, när jag sätter mig i soffan och ägnar mig åt honom - minst tio minuter. Därefter får jag fortsätta stöket i köket.

 

15 okt 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)