Det finns alltid nå't

Ibland, när jag skrivit mitt bloggavsnitt, har jag tänkt: "har jag något att berätta imorgon". Jag tycker att jag har skrivit om  allt, som finns att berätta om katterna och att det inte kan finnas så mycket mer men - det gör det alltid. Ett liv med katter blir aldrig enahanda. Något som jag reflekterat över är om katterna, på samma sätt som människor, ändrar uppfattningar och värderingar, när de blir äldre. Jag tror att det är så.

Stisse har alltid uppskattat besök och direkt velat "märka dem", som kommer. Det gör han genom att stryka sitt huvud mot dem och på så vis sätter han sin egen doft på dem. På kattens tinningar och i dess mungipor sitter speciella doftkörtlar. När den stryker sig mot dina ben markerar den dig med sina doftämnen. Samtidigt visar den sin uppskattning men det är inte huvudsyftet.

Stina och Sandie däremot har varit mycket mer restriktiva med att dela med sig av sin doft. Det har inte varit viktigt för dem att besökarna är "deras". Det är just det jag tänkt på, när jag börjat fundera, om katter ändrar beteende och tilltro, när de blir äldre. Stisse tycker varken om att sitta i knä eller att bli buren. Däremot vill han gärna ligga bredvid oss både i soffan och i sängen. Det har han alltid gjort. Han är åtta år.

Stina har det senaste halvåret blivit mycket "tamare". Hon har aldrig varit rädd för nya saker, inte gömt sig när vi fått besök men ändå inte velat ta kontakt direkt, som sin bror. Hon har oftast suttit i hallen ett bra tag och betraktat gästen, innan hon velat ta kontakt. Detsamma fäller Sandie. Stina är idag sex år och hon har blivit mycket mer kärvänlig. Hon har börjat ligga bredvid oss i sängen och ligger också gärna i soffan, när vi ser på TV. Det gjorde hon sällan tidigare. Då få gånger hon låg i sängen, var det i fotändan.

Sandie är två år. Hon är en livlig katt, som ofta rusar runt i lägenheten, helst med en annan katt (som hon triggat igång) efter sig. Hon har alltid velat ligga bredvid oss i soffan och i fotändan i sängen men hon vill absolut inte sitta i knä eller bli buren. Det ska bli spännande att se, om hon också kommer att ändra beteende, när hon blir äldre. 

Själv har jag påtagligt ändrat mig beträffande mat. Pizza, som jag älskade när jag var ung, har jag inte ätit på många år. Jag tycker helt enkelt inte om pizza längre. När det gäller sallad har jag också förändrats; som ung åt jag det, för att det var nyttigt men tyckte egentligen inte om den. Idag kan jag inte tänka mig en måltid utan. Jag tycker mycket om grönsaker nu. Något som jag ännu inte lärt mig att tycka om är sushi men indisk och thailändsk mat gillar jag mycket. Undrar om det är åldern. Egentligen spelar det ingen roll. Man måste kunna ändra sig. Jag tycker att det är tråkigt när människor aldrig vill prova något nytt. De går miste om mycket, tycker jag. En dag är aldrig riktigt bra, om man inte lärt sig något nytt. Det är roligare att vara nyfiken!

Jag hoppas nu innerligt att även Sandie kommer att ändra sig, när hon blir äldre. Jag tänker främst på maten och att hon slutar vara lika kräsen hela livet.

 

7 aug 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)