Det finns mycket vi inte vet

Vissa negativa kommande upptäckter vill vi inte veta om i förväg t ex negativa saker som vi inte kan påverka eller vetskap som skulle ta bort mycket av glädjen i nuet. Annat negativt, som går att undvika, vill vi känna till för att kunna förebygga det. Ragdollklubben har tagit fram sitt hälsoprogram just pga av det senare men mer måste göras. 

2016 framkom att det finns en dittills genetisk defekt hos vissa katter i vår ras och att det börjat födas dvärgväxta kattungar. En sådan kattunge är betydligt mindre än sina syskon, har korta ben, kort bred kropp, mycket kort svans, små och framåttiltade öron, brett huvud med kort nos och mörkt blå ögon. De går också på ett udda sätt. Den gemensamma nämnaren är att alla har en och samma katt på både mammans och pappans sida i stamtavla. De är födda i både Sverige och utomlands. Hur många de är vet vi inte, eftersom det säkert finns ett stort mörkertal. Vissa uppfödare vill inte rapportera att det förekommit/förekommer dvärgväxt deras uppfödning. 

Föräldradjuren är till synes inte släkt med varandra på pappersstamtavlan men i t ex FindUs och PawPeds databas kan man se kopplingar längre bak i leden. Om inte uppfödare har kunskap, planerar parningar och försäljning på ett klokt vis och informerar om eventuella, troligen genetiska, avvikelser i kullen/kullarna finns en uppenbar risk för att vi inom några år kommer att ha en mångdubblad statistik över födda dvärgkatter. Man är inte en dålig uppfödare om man rapporterar att dvärgväxt förekommit i den egna uppfödningen, däremot om man inte rapporterar det, tycker jag. Vi uppfödare måste hjälpas åt med att fortsätta behålla ragdollen som en vacker, frisk och sund ras.

Vårt hälsoprogram är framtaget tillsammans med Scandinavian Ragdoll Club och jag anser att det borde vara en skyldighet för oss uppfödare att följa det. I Pawpeds databas framgår vilka katter som genomgått de hälsoundersökningar, som ingår i hälsoprogrammet. Jag vill gå så långt som att säga att om kattungarnas föräldrar inte finns registrerade där, ska det göras en anteckning i stamtavlan om att uppfödaren ställt sig utanför de rekommendationer, som finns för vår ras. Det är vår skyldighet att göra vad vi kan för våra underbara katter menar jag å det bestämdaste. Tyvärr känner många kattungeköpare varken till skillnaden mellan en ragdoll med och en ragdoll utan stamtavla eller om hälsoprogram eller annat, som är viktigt att veta, när man bestämmer sig för att köpa en äkta ragdoll, särskilt om man planerar att starta uppfödning.

Under dagen ska jag leta eventuell ny information om dvärgväxt på Jordbruksverkets hemsida. Jag vet att där pågår ett omfattande arbete kring dvärgväxt. 

5 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)