Det gäller att veta vad man gör

Jag brukar sällan hoppa över att skriva ett bloggavsnitt men både söndag och måndag var fulla av andra aktiviteter. Därför blev det två idag och här kommer dagens andra rapport.

Det finns en hel del man bör lära sig, innan man startar en uppfödning, både för sin egen och för kattungeköparens skull. Om tveksamheter finns i köpet, att den blivande kattungeägaren och uppfödaren har olika uppfattning om vad som sagts och vad som gäller, kan det bli tråkiga följder av det. Detta blev jag påmind om idag.

Inte alla vet att de flesta, jag tror jag vågar säga majoriteten av alla uppfödare, endast säljer avelsdjur till registrerade uppfödare, dvs. personer som har stamnamn. Som jag skrivit tidigare kostar kattungar till avel mer i de allra flesta fall. Själv använder jag SVERAKs blanketter både när det gäller tingning av kattunge, överlåtelse och ägarändring. Många uppfödare skriver egna avtal, där helt annorlunda villkor finns. Som vid alla avtal gäller det att noga läsa igenom det man undertecknar.

En uppfödare ringde mig och berättade att hon haft problem med en person, som tingat en kattunge av henne. Hon fick till och med hotfulla sms, något som hade kunnat förebyggas genom noggrann genomgång av tingningsavtalet tillsammans med den blivande kattungeköparen. Så här var det:

Kattungen tingades av ett par, som även betalat tingningsavgiften. Det som inte var tydligt påpekat var att kattungen skulle vara kastrerad, när de hämtade den. Nu hade paret blivit varse detta och ville häva köpet och få tillbaka tingningsavgiften. Deras avsikt hade varit att börja avla på katten, något de inte nämnt för uppfödaren. Anledningen till det ångrade köpet uppgav man vara att det måste vara något fel på katten och att den av den anledningen kastrerats, resonerade man. Det framgick inte att katten skulle kastreras, sade man, och nu hade paret istället köpt en honkatt, där pappan var en äkta ragdoll med stamtavla och mamman "en äkta ragdoll utan stamtavla" (dvs. huskatt). Den katten kostade "bara" 6 000 kr istället för den tingade, kastrerade där priset var 10 000 kr. Nu krävde man tillbaka handpenningen. I avtalet stod att säljaren tog tillbaka kattungen inom de närmaste tre månaderna efter flytt men att tingningsavgiften då inte återbetalades. Säljaren vägrade betala tillbaka pengarna och det var här de hätska diskussionerna började. 

Det stod tydligt i avtalet att tingningsavgiften inte skulle betalas tillbaka, om köparen av någon anledning ändrade sig och inte ville ha katten men vad jag förstår hade säljaren inte varit tydlig med att katten skulle vara kastrerad, när den hämtades. Genom att tillsammans i lugn och ro läsa och/eller prata igenom allt tänkbart kring ett kattungeköp, skulle sådana här saker inte uppstå. Att bjuda på kaffe/te eller något annat gör att man hinner upptäcka, hur kattungeköparen tänker kring katten och hur den kommer att få det. Om jag hade fått veta att köparen planerade att avla på den och tyckte att det inte egentligen spelar någon roll, om katten har stamtavla eller inte, hade det aldrig blivit fråga om att tinga katt av mig. Risken för inavel ökar markant, eftersom vi inte kan se linjerna bakåt på katter utan stamtavla. Alla uppfödare måste hjälpas åt att försöka bibehålla ragdollen som den stora, vackra, blåögda, godmodiga och trevliga katt den är.

22 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)