Det händer saker!

Spännande! Folk hör av sig med anledning av podden och det är precis det vi vill. Kastrering kan vara ett känsligt ämne för vissa. Varför kastrerar man en katt innan den hunnit bli 12 veckor? Jag har mina teorier och de överensstämmer inte med de skäl en lyssnare angav idag. Hon säger att anledningen till den tidiga kastrationen dör hennes del är att den nya ägaren ska slippa revirmarkerande katter, att den nya ägaren ska slippa ta katten till veterinären och att operationssåret läker snabbare!!! Själv ställer jag mig frågande till förklaringen. Hur många 12 veckor gamla kattungar revirmarkerar? Har köparen uttalat önskemål om att slippa ta katten till veterinären? Jag skulle gärna vilja se de studier som pekar på en bättre sårläkning vid 11 veckor än vid 24. Jag vet inte om det överhuvudtaget finns några. Kanske stämmer det som lyssnaren skriver men handlar den tidiga kastrationen verkligen främst om omsorg om den nya ägaren? Har man ställt frågan överhuvudtaget? Man har ju alla möjligheter att fråga i samband med att kattungen tingas. En sak vet jag iallafall och det är att immunförsvaret inte är fullt utvecklat innan kattungen hunnit bli 18 veckor. Det i sin tur borde ju innebära att det är bättre att vänta med operation ur infektionssynpunkt.

Man kan inte sällan läsa att kattungar till avel endast säljs till registrerade uppfödare. Det kostar 1500 kronor. Något annat krävs inte! Någon gång måste vara den första gången som man får en kull men stamnamnet ger absolut inga garantier. Det viktiga om jag ska sälja en kattunge till avel är inte stamnamnet, utan att det är ett lovande avelsdjur och en klok kattungeköpare, som jag gärna hjälper i starten. Stöd och råd är viktigt! Jag vill få den blivande ”kollegan” att känna jag tycker att det är roligt att hjälpa till, om/när det behövs.

Med andra ord - man kan under kattungens uppväxt komma fram till att man faktiskt gärna skulle vilja ha en kull efter sin fina kisse. Då ska möjligheten finnas och......vi behöver få bredd i avelsbasen! Då är det dags att föra stamnamn på tal. Tack Elin, för att du lämnat återbud till Neos kastrationstid. Han är en riktigt fin katt och kommer att ge fina avkommor men .....EN KATT SOM INTE SKA ANVÄNDS I AVEL SKA KASTRERAS!

På bilden håller jag vackra Neo i famnen och min ”poddkompis” i Prata Katt” håller hans syster, Ninni.

1 apr 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)