Det hjärtat är fullt av...

Nybörjarkursen startade idag; fem damer - alla helt utan förkunskaper. Uppriktigt sagt tänkte jag, när jag hörde det: "bättre kan det inte bli"! Är man total novis kan man absolut ingenting men det finns ju ibland också nybörjare som kan lite, t.ex "googla" eller läsa tidningar. Alla ska ändå få ut något bra av kursen men det krävs mer av mig som kursledare för att de första timmarna ska kännas värdefulla även för dem som kan en del. De känner ju igen ett och annat av det jag går igenom men det räcker inte. De MÅSTE HA HELA GRUNDEN! 
Jag ser kurserna som hus. Utan en rejäl grund blir det inget bra hus, det kanske inte ens blir ett hus utan bara några betongklumpar här och där. Först när alla i mina kurser har en bra grund, börjar vi bygga på vårt "Datahus", våning för våning. När vi är färdiga med vårt projekt, vet alla hur man går tillväga när man ska bygga och då klarar de sig utan byggledare. I vårt husbygge förekommer heller inget byggfusk :-).

Det är viktigt att "få fart på en grupp"; att få deltagarna att känna att de har något intressant att komma med. De blir lätt tysta annars men jag vill få dem att "känna sig hemma" från början. Om alla vågar prata, behöver ingen vara rädd för att fråga. Som alltid, utan att jag riktigt vet hur det gick till, pratade jag om mina katter. Det är ju så, för det hjärtat är fullt av talar munnen! Var och en i gruppen berättade sedan om sina djur; både katter och hundar. Spänningen och osäkerheten var som bortblåsta - precis så vill jag ha det. 

Att katter är bra på oändligt många vis visste jag redan; vi blir lugna med kisse bredvid, en katt kan ge tröst, den får oss att känna oss behövda o.s.v. men att katten indirekt också skapar engagemang och trygghet i en grupp - det har jag inte tänkt på tidigare. Eftersom alla i gruppen t.o.m. har haft katt (en av dem även nu - ett syskonpar på 10 år) har jag beslutat mig för att lägga några kattfoton bland "Bilder" i lånedatorerna. När eleverna så småningom ska lära sig bifoga foton, ska de få lite olika kattbilder att välja bland. 

Imorgon startar fortsättningskursen. Deltagarna där kan redan mycket men vad behöver vi nöta lite till på? Det ska jag ta reda på genom ett diagnostiskt prov. Jag kallar det så men prov i egentlig mening är det inte. Det liknar istället en rolig lek (vi har lekt liknande lekar tidigare) där deltagarna brukar ropa "YES", av glädje när de lyckats lösa en uppgift, som de vid första åsynen tyckte verkade omöjlig men efter mycket funderande lyckats hitta en lösning på. Då ropar något inom mig också "YES". Då har jag nått mitt mål.

 

28 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)