Djur som handelsvara

Innan jag köpte min första raskatt och senare också fattade beslutet att bli uppfödare, trodde jag inte för en sekund att uppfödning inte var lönsamt. Det kunde väl inte kosta så mycket att föda upp små kattungar, tänkte jag, men det var inte av ekonomiska skäl jag bestämde mig för att bli uppfödare - det var för att äntligen få möjlighet att förverkliga en dröm jag haft sedan länge.

För att tjäna pengar på kattavel som seriös uppfödare krävs ”stordrift” med avelsdjur ur egen uppfödning; att själv äga avelshanarna (pluralis) och behålla honor ur egna kullar. Då kanske det blir några kronor över. Med egna avelshanar slipper man då betala språngavgift och 1 500 - 2 000 kr per kattunge till ägaren av avelshanen men det kostar mycket att köpa kvalitetsfoder och -sand under kattens hela liv och följa eventuella avelsprogram. Som icke seriös uppfödare finns det däremot en hel del pengar att tjäna. 

Jag läser dagligen Blockets annonser om ”ragdolls till salu” och igår häpnade jag verkligen, trots att jag sett mycket tokigt förut. Under denna rubrik utannonserades en kull ”rasrena” birmor, där kattmamman var en ”ragdoll med stamtavla” och kattpappan ”fanns att se i hemmet”. Kattungarna skulle vara veterinärbesiktigade, vaccinerade och ID-märkta vid leverans med det gick att förhandla bort och priset reducerades då med 700 kr. Så fullkomligt oansvarigt!

Jag har kommenterat liknande annonser tidigare men det beror på att jag vill försöka förhindra att köpare ska förledas att tro att de får en katt med ragdolltegenskaper och ragdollens fina temperament, när de gjort sitt val av ras. Det är inte på något vis säkert. Hur tänker den och hur mycket vet den om katter, som annonserar ”Renrasig birma” under ”ragdolls till salu” och totalt saknar kunskap om katter; både om vad en renrasig innebär och vad som ska medfölja/vara utfört när/innan kattungen överlåts. Tyvärr går det nog att lura vissa människor att köpa dessa kattungar i tron att de verkligen är renrasiga kattungar.

När jag läst annonsen skrev jag ett mail till uppfödaren och förklarade skillnaden mellan en renrasig birma och en huskatt med en ragdollmamma och påpekade att det är viktigt att ge korrekt information till eventuella kattungeköpare.

Allt detta skrivet för att informera alla, som funderar på att köpa en raskatt och om vad som är viktigt att tänka på. Rådet från mig är att i första hand söka en seriös och kunnig uppfödare. Då hittar man sedan ”rätt” kattunge.

3 jan 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)