Djurskyddets nyhetsbrev

Vilken överraskning! Idag kom Djurskyddets nyhetsbrev. Jag hade inte en tanke på att man där skulle göra reklam för vår podd men blev glatt överraskad, när jag såg en uppmaning till läsarna att lyssna på Prata Katt. Djurskyddet är en stor organisation som i maj, tillsammans med en rad andra djurskyddsorganisationer, besökte riksdagen för att påminna om djurens skydd.

– Det var ett mycket bra möte, politikerna i utskottet var intresserade och bad om att få behålla vårt presentationsmaterial, berättade Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige. Hon  talade där om vikten av att införa ID-märkning och registrering av katter.

Jag skrev i förrgår att jag skulle skriva lite om tänder. Katter gillar inte tandborstning och de samarbetar inte. Uppfödaren bör därför, redan vid 3 - 4 veckors ålder, börja vänja kisse vid att bli petad lite i och runt munnen. På så vis blir det mer naturligt för katten, när det blir dags att borsta tänderna. När kattungen flyttar till sitt nya hem, bör den nya ägaren börja borsta tänderna på den, så snart den nya familjemedlemmen börjar känna sig hemma men kom ihåg - det är aldrig för sent och tandkrämen smakar gott :-), kyckling t. ex!

Man behöver en liten, mjuk tandborste eller fingertuta och en tandkräm för katter. Daglig tandborstning rekommenderas. Det är bra att ta för vana att servera katterna det jag kallar ”tandfoder”, små foderbitar som är rätt mjuka på mitten och lätt går sönder, när katten tuggar på den. Det yttersta höljet på foderbiten är hårdare och skrapar emaljen på tanden, vilket gör att plack skrapas bort. Fodret ersätter inte tandborstningen men är ett bra komplement. Tändernas kvalité och salivens beskaffenhet varierar hos olika individer, precis som hos oss människor. Kattägare bör kontrollera kattens tänder och tandkött. Vid tandsten bör kisse få hjälp med att få tandstenen avlägsnad, som annars kan leda till tandlossning. Visserligen brukar en katt utan tänder lära sig leva med det men det är något vi kattägare bör försöka förhindra så...... borsta kisses tänder och servera regelbundet plackförebyggande foder (Hill’s eller Royal Canin’s, finns i välsorterade zoobutiker)!

Imorgon ska jag titta, om mina kattungar har fått tänder. Allt går ju så fort! De gillar nu alltmer att sitta i knä och bli klappade och pratade med. Den blå ögonfärgen börjar också att synas lite bättre. Småttingarna är också vakna längre stunder och gillar att gå omkring i hagen. Jag har nu blivit tvungen att ha ”dörren” till hagen stängd, för de försöker klättra ut annars och skulle alldeles säkert ha lyckats ikväll, om jag inte hade stängt möjligheten.

När matte har arbetet på natten har vi det så här mysigt på dagen/ hälsningar Ninni.

 
7 maj 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)