Andra vanliga frågor och lite tips

Är kattungen avmaskad, när vi hämtar den?

Nej, inte från vår uppfödning. En innekatt som endast är ute i koppel eller rastgård och inte fångar sina egna byten får inte mask. Små kattugnar kan smittas av mask genom att dia en smittad hona. Om mamman är innekatt och inga utekatter finns i hushållet, så får kattungar som växer upp inomhus inte mask. Medicin mot mask är jätteäcklig och kattungarn försöker med all kraft att värja sig mot antimaskmedlet. Risken för resistensutveckling mot medicinen ökar också ju mer den används.

Hur ofta ska en katt vaccineras?

Enligt vaccintillverkarnas rekommendationer så behöver man vaccinera mot kattpest och kattsnuva vart tredje år men det kan behöva göras oftare beroende på vilken sorts miljö katten vistas i (utställningar, hos uppfödare etc). Tala med din behandlande veterinär i denna fråga.

---------------------------------------------------------------------------------

Katter, särskilt kattungar, är mycket lekfulla och det är viktigt att vi människor leker med dem. Det stimulerar dem intellektuellt, de tränar sin motorik och de får bra motion av leken. Detta senare är särskilt angeläget, när man har en (eller flera) innekatter, som rör sig betydligt mindre än utekatter. Det är så roligt att titta runt i välsorterade zoobutiker och hitta roliga presenter till katterna. När man lämnar butiken, har man oftast mindre pengar på kortet och en påse med "kattsaker", som man inte visste att man behöver, när man gick in i affären för att köpa kattmat :-).

Vad bör finnas i hemmet, när den lilla kattungen flyttar in?

Katter fungerar, precis som människor, på olika sätt i många avseenden men i regel gillar de inte (av naturen) förändringar. Därför är det bra om kattungen får med sig lite av den mat, den är van att äta. Visserligen finns katter som är orädda för att prova nya smaker men om man vill byta foder, bör man göra det försiktigt över några dagar för att undvika att katten får magproblem. Det är även bra, om uppfödaren skickar med lite sand från den kattlåda, som kattungen dittills använt. En kattungefilt som luktar mamma och syskon blir också en trygghet, när så mycket annat är nytt.

Om våra katter kunde prata och fick välja en enda kattsak, skulle de unisont mjaua: "klätterträdet". De älskar det. Tyvärr har vi tvingats montera ner det nu, eftersom så här små kattungar inte förstår att de inte kan hoppa från två meter ner på golvet och att de inte heller inser att det inte går att klättra ner framlänges. Kattungarna utvecklas snabbt och det dröjer inte länge innan de utan problem klättrar både upp och ner i trädet. Eftersom katter tycker om att ligga högt och spana ut över sin personal och sitt revir rekommenderar jag ett träd, som når upp till taket.

Imorgon kommer jag med ytterligare några tips och frågor. Jag vill betona att min sanning kanske inte delas av alla men jag vill bjuda på det, som jag har god erfarenhet av.

 

27 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)