En dag med mat och matplats

För att kunna välja rätt måste man veta vad som finns, vilka fördelar respektive nackdelar valet innebär. Inte visste jag det, när jag skaffade katt. Jag litade blint på uppfödarens kunskap, såg en välmående kattunge och fortsatte göra likadant. Så ska man kunna förlita sig på sin uppfödare, tycker jag men kan man alltid det? Hur mycket kan uppfödaren egentligen? För att få köra bil krävs att man först tar körkort - ett bevis på att man klarat en hel del om trafikregler och bilkörning. För att bli uppfödare krävs att man är myndig, sätter in 1500kr och kommer med minst tre förslag på stamnamn och skickar in detta till SVERAK. Det är allt. Jag tror visserligen att de flesta uppfödare är kunniga men någon form av "kattkörkort" borde väl ändå finnas (har sagt det tidigare men säger det igen)??

Sandie är trött nu. Hon äter fortfarande med god aptit men mellan måltiderna sover hon. Idag har vi också bäddat i den stora kattburen - kanske den känns lagom ombonad. Stina fick ju sin första unge i min säng förra gången. Fick jag bestämma, skulle Sandie också föda sina ungar där; hon skulle känna att hon inte är ensam och jag skulle direkt kunna bädda rent och fint till henne och ungarna. 

Det råder många uppfattningar om vad som är rätt och fel beträffande kattmat och det finns hur mycket som helst att läsa om det. Idag har jag läst på om BARF - Biologiskt Anpassad Rå Föda. Kosten innebär att katten endast äter rått kött, ätbara ben, inälvor och grönsaker i liten mängd. Förespråkarna menar att den vilda katten från början jagat t ex gnagare och att BARF är nära kattens ursprungliga mat. Rått kött innehåller en hel del vätska och eftersom katter i allmänhet är dåliga på att dricka, är detta också en fördel med BARF. Naturligtvis finns andra läror som hävdar motsatsen men först när man ordentligt känner till de olika "skolorna" kan man göra sitt eget val. En sak som gör mig tveksam är att det innebär en hel del arbete för kattägaren, ett jobb de flesta skulle ta, om alternativen vore dåliga men är de verkligen det? 

I nästa nummer av Trasdockan ska Carina och jag försöka beskriva de olika typerna av foder, så att valet av mat till älsklingarna är aktivt och grundat på egen kunskap och uppfattning. En annan sak jag kommer att belysa är själva matplatsen och tankar kring den.

 
20 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)