En ”djungel” av ragdolls

Till salu:

- ”ragdollkattungar med stamtavla”,

- ”ragdollkattungar - kattmamman är ragdoll med stamtavla men pappan saknar stamtavla”,

- ”ragdollkattungar till salu - varken mamma eller pappa katt har stamtavla men är båda ragdolls De finns att träffa i hemmetet”.

Denna typ av annonser ser vi ofta på Blocket

Hur förhåller det sig egentligen - vilken/vilka är ragdolls och vilken/vilka är inte det?

För att en katt ska räknas som en ragdoll krävs att den har en egen stamtavla. För att få stamtavla till en kattunge krävs att ungens båda föräldrar har stamtavla, annars är den ingen raskatt. Ovanstående ragdollannonser beskriver således två huskatter och en ragdoll.

Jag skaffade stamnamn 2012, drygt två månader efter att Stinas första kull föddes) i november 2011). Från början trodde jag nog att jag bara skulle föda upp en kull och därför hade jag inte heller funderat över stamtavlor och registreringar. Idag inser jag att jag verkligen hade behövt en mentor. Tasses, Stisses och Stinas uppfödare var inte den typ av människa, som inbjuder till mentorskap och jag trevade mig fram på egen hand. Jag är rädd att jag inte är ensam om det jag beskrivit. Många uppfödare kan för lite om både avel och uppfödning, delvis för att de aldrig fått någon vägledning.

Medveten om att jag sticker ut hakan påstår jag att det borde finnas ett ”körkort för uppfödning”; en utbildning som uppfödare måste genomgå för att bli registrerade uppfödare - med ett examensprov (liknande upplägg som SVERAKs Diplomeringskurs) Det skulle vara ett av kraven för att få stamtavla på kattungarna. Det blir alltfler annonser på Blocket, där huskatter presenteras som ragdolls. 

Än en gång - EN HUSKATT HAR INTE MINDRE VÄRDE SOM KATT och ska vara lika älskad som en raskatt men INGEN SKA LURAS ATT TRO ATT KATTEN MAN KÖPT ÄR EN RASKATT.

Ragdollen är en mycket populär ras, de senaste åren den mest mest efterfrågade. Många oseriösa uppfödare har dykt upp. För tio år sedan var det nästan omöjligt att få tag på en ragdoll - för få kattungar föddes och de som önskade köpa en ragdoll blev fler och fler. Många nya uppfödare dök upp men alla var tyvärr inte seriösa.

Ragdollen har under flera år varit den friskaste rasen. Nu oroar det mig att många av de oseriösa uppfödarna varken följer hälsoprogrammet/rekommendationerna eller har en tanke på att para sin avelskatt med urskiljning. Vi måste alla hjälpas åt att bevaka vår ras som den friska, stora, kraftiga, tålmodiga och vänliga katt den är.

bild 1 och 2 är Spinettkatterna Saphir och Blue, numera Sverre. På bild 3 ligger Stina och njuter av höstvädret.

 
15 sep 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)