En gång mamma, alltid mamma

Hela Stinas tillvara cirkulerar kring bebisar. När hon själv haft kattungar, har hon fortsatt sköta dem så länge de bott kvar här hemma. Hon har tvättat dem - kanske inte lika mycket de sista som de första veckorna. Hon har alltid velat ha sina småttingar rena och fina :-) och hon har också låtit dem dia, när de kommit att tänka på att en slurk mammamjölk skulle smaka bra.

Sandie har inte samma tålamod med sina ungar som Stina. Hon tycker att kattungarna ska äta från faten/ur skålarna och tvätta sig själva, när de blivit 8 - 9 veckor men ibland händer det att hon börjar slicka en kattunge och bjuder på lite mjölk. Om något av syskonen ser det och skuttar fram för att också få vara med under mysstunden, reser hon sig upp och går därifrån. 

Båda kattmammorna har tagit hand om sina ungar på ett exemplariskt sätt. Det som skiljer dem åt är hur länge omhändertagandet ska vara. Egentligen pågår det ända tills de flyttar fastän hur omsorgen ser ut förändras över tid. Även om Sandie inte längre vi ge di, har hon alltid sina bebisar under uppsikt. Om någon piper någonstans och hon inte vet varför eller inte direkt ser den, reser hon sig genast upp för att ta reda på, om det är något hon behöver hjälpa till med.

När Sandie fick sina första kattungar och mammarollen var ny för henne, hoppade Stina in i ”förlossningssalen” och lade sig mellan Sandie och hennes bebisar. Vi var helt enkelt tvungna att ta ut Stina ur rummet. Stina är numera kastrerad och vi tyckte att det skulle bli spännande att se, om hennes intresse för kattungar skulle ha förändrats. Kanske lite - den här gången försökte hon inte få vara ”co-mamma”, utan tittade bara på småkissarna de första veckorna men igår........ vad ser jag? Precis det ni såg på bilden igår.

Sandie bevakar inte sina bebisar längre och har inget emot att Stina tvättar dem men att Stina skulle tillåta dem att dia, trodde jag inte. Sista gången hon blev mamma var i november 2016, så tillgången på mjölk torde vara obefintlig. Trots det låg tre nöjda kattungar och sög på Stinas tomma spenar igår. Närheten och omsorgen räckte för att de ville vara kvar hos ”sin moster”.

Smulan njuter av gräset, solen och matte, som hon nu får umgås med hela dagarna.

 
9 jul 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)