En helt vanlig dag

Katter tar det oftast väldigt lugnt men kan vara blixtsnabba, när de går till attack. De byten våra katter anfaller lever inte, utan brukar vara en vippa eller en boll. 

En vuxen katt ömsom sover, ömsom vilar mellan 12 och 19 timmar per dygn; de vilda katterna för att behålla sin energi och vara alerta när ett byte uppenbarar sig och, tro det eller ej, av precis samma anledning sover också våra soffälskande katter så mycket. En annan anledning till att katter sällan är vakna på dagarna är att de är crepuscularer, vilket betyder att de är som mest aktiva runt gryning och skymning. Det förklarar att våra katter oftast går och lägger sig nästan direkt efter frukost. Det är inte ovanligt att de sedan sover/vilar ända till eftermiddagen. När katten vilar är den fortfarande medveten om sin omgivning men går av och till också ner i djupsömn. Genom att titta på kattens öron kan du avgöra om den sover eller bara vilar. Vilande katter rör på öronen som små radarskivor som vänds mot ett ljud de hör - detta för att snabbt kunna agera om de uppfattar att de kan vara i fara. En katt som sover djupt reagerar inte på normala ljud. I vaket tillstånd ägnar kisse mycket tid åt att vårda sin päls. Mer om pälsvård imorgon.

En vanlig dag i våra katters liv ser ut ungefär så här: redan vid 06:30, ti-to, får de frukost av Ove, fr-ti får de vänta ytterligare c:a en timme innan de får sitt morgonmål. Själv ligger jag kvar i sängen tills klockan är runt 8. När katterna ätit, de får våtfoder på morgonen, går de till kattlådan för att uträtta sina behov. Därefter vill de fortsätta att sova. Stina klättrar oftast upp i ”trädet” i hallen, där hon sedan lägger sig och fortsätter sova. Stisse däremot vill ligga bredvid ”mamma”. Om jag har tur somnar han inte direkt och jag hinner då både bädda och lägga på överkastet. Om han hunnit gå ner i djupsömn får jag vänta med att göra iordning sängen. Jag väcker aldrig mina katter, om de sover på riktigt. 

Både birman och ragdollen älskar sina människor och vill umgås med dem all vaken tid. På kvällarna, när de är som mest alerta, skulle de tycka det vara trist om jag inte vore den kvällsmänniska - rättare sagt nattmänniska - jag är. Jag gillar kattens sätt att hantera livet på, även om jag aldrig någonsin komit på idén att sova på dagen som de gör (om jag inte är sjuk förstås). Jag gillar att de är vaksamma när så krävs, hur coola de är när de bedömer att inga faror lurar och att de, precis som jag själv, njuter av tystnaden och lugnet på morgnar och kvällar.

17 sep 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)