Inte utan uppsikt

Inga katter ska vara ute utan tillsyn, anser jag. Det är ingen skillnad, om katten bor på landet eller i stan förutom att de faror som lurar varierar men...... Det är ju inte bättre att bli dödad av en räv än av en bil. Det blir samma tragiska resultat.

Mysan (1988-2008) kom till oss, när hon bara var åtta veckor gammal - alldeles för tidigt men jag visste inte bättre då. Vi flyttade till landet (14 km från Södersjukhuset) redan i maj, när Mysan hunnit bli 10 veckor.
På landet stod oftast dörren på glänt, eftersom barnen brukade springa ut och in. Som alla katter var Mysan nyfiken och det dröjde inte länge innan hon vågade sig ut på trappan, där hon med skräckblandad förtjusning tittade ut på tomten. Några timmar senare hade hon vågat sig ut på gräsmattan någon meter från trappan. Successivt utökade hon sitt revir och i slutet av sommaren hade hon till och med (med hjälp av mig) jagat iväg de katter, som tidigare haft också vår tomt som sitt revir. När hösten kom flyttade vi in till stan igen och först i maj, gissar att det berodde på ljuset och värmen, började Mysan visa oss att hon längtade ut igen, genom att sitta framför ytterdörren och försöka smita ut, när tillfälle bjöds.

Stisse älskar att vara på båten, när den ligger i hamn. Så snart han vaknar sätter han sig vid trappan till akterdäcket och väntar på att få på sig sin sele för att sedan gå ut. Selen måste han ha, så att vi kan ta upp honom med en båtshake, om han skulle ramla i vattnet (det är för varmt med flytväst). Tack och lov har det aldrig hänt! Oavsett väder stannar han ute hela dagen förutom korta avbrott för att gå på lådan och slurpa lite vatten. Han lägger sig på flybridge, varifrån han har god uppsikt över allt som rör sig i hamnen; människor, fåglar och fiskar. Vid dåligt väder kryper han in under kapellet, som Ove sätter upp för att han ska slippa bli våt. På kvällen får jag bära ner honom i båten. Under färd ligger han i fören, ofta under trappan till fördäck. Tjejerna är också ute en hel del men när de ska sova går de in. De har svårt att koppla av ordentligt, om de är ute.

Imorgon vill jag ge uttryck för fler synpunkter på katter och utevistelse.

På eftermiddag kom det en julhälsning från julfina Flinga

 
21 dec 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)