Ensamma hemma

Idag var kattungarna (och givetvis de vuxna) för första gången hemma ensamma i nära tre timmar utan att vara instängda i hagen. Så fort de hör att vi stigit upp på morgonen ställer de sig på bakbenen och försöker klättra upp för väggarna i hagen. Jag får genast dåligt samvete för att ha hållit dem instängda, för egentligen tycker jag att inga djur ska behöva vara instängda. Imorse gick tankarna över till andra stängslade djur. Jag tänkte särskilt mycket på, hur stackars vilda djur behandlades i fångenskap, när jag var liten. Jag minns väl, hur man i pausen under en cirkusföreställning fick gå runt bland burarna, där de vilda, olyckliga djuren satt fångna. Förfärligt - och inte nog med det - sedan skulle de transporteras runt på vägarna i skrangliga vagnar mil efter mil. Nästan lika hemskt var det i en del djurparker, trångt och med djur, som överhuvud taget inte hade minata möjlighet till naturligt liv.Visst är det väsentligt mycket bättre idag men jag är tveksam till verksamheten ändå. Det som är positivt med djurparker är ändock att man med deras hjälp kan få utrotningshotade djur att föröka sig, via genbanker, som finns runt om i världen.

För några år sedan besökte Ove och jag Orsa björnpark - inte främst för att titta på björnar, utan för att titta på tigrarna och snöleoparden. Parken var stor och mycket backig och med mitt knä fungerar inte det. Jag hade hört att det gick att få en guidad rundtur med traktor med vagn och ringde för att beställa en sådan. Detta var i september och rundturerna hade upphört 31 augusti. Efter en del dividerande skulle vi kunna få vår önskade tur runt bland djuren under förutsättning att vi skulle betala 2000 kr. Dyrt men ok! Det kostade oss 200 kr per person, när vi väl kom dit. Traktorägaren, en man i 40-årsåldern med stor kunskap om parkens alla djur, hade satt upp en skylt vid entrén om att det den här dagen skulle köras en guidad tur. Flera anmälde sitt intresse och vi blev till slut 10 personer att dela på kostnaden. 

Arrangemanget var verkligen prisvärt. Guiden var nästan lika road av att få visa oss och berätta om sina kompisar, som vi var att få se djuren och lyssna på honom. Vi startade hos tigrarna. Vilka pampiga djur! Jag tror till och med att de trivdes i Orsa, där de hade stora ytor de fritt kunde vistas på. På natten hölls de instängda. Risken att något av de vilda djuren skulle komma löst, att någon skulle klippa hål i stängslet, skulle få förödande konsekvenser. Därför lockades de in varje kväll. När jag såg dem röra sig, såg jag våra egna katter fastän i mycket större format. Katten har kvar sättet att röra sig, ge akt på saker, intresset för att fånga byten - precis som sina vilda släktingar. 

Åter till våra småttingar. När vi kom hem mötte oss de stora katterna men de små fortsatte att sova under soffan, där de låg tätt tillsammans. Idag stod fisk på menyn för både människorna och djuren. Förvånande nog var inte Stisse så intresserad av fisken idag men de andra åt med god aptit, stora som små.

Kattens historia är så intressant, så jag ska skriva lite varje dag några dagar framöver, om hur vår tamkatt har blivit den älskade, underbara, vackra, självständiga, lekfulla, intelligenta livsberikande varelse den är idag.

17 dec 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)