Etologi, vad är det?

För 10 år sedan kunde jag inte ordentligt redogöra för vad etologi egentligen är; något diffust om djur men inte mer. Det var innan jag beslutade mig för att förkovra mig för att på så vis bättre kunna förstå mina katter. Jag skulle vilja kunna mycket mer men vill ändå påstå att jag genom kurser, föreläsningar och egna studier ändå vet en hel del idag.

Etologi definieras som läran om djurs beteenden och orsaker till dessa. Etologen har en kandidatexamen i biologi och kan sedan specialisera sig på ett visst djurslag. För mig låter det både roligare och intressantare att djupdyka i katters beteende än i insekters :-). Jag är tyvärr inte själv etolog, även om jag gärna skulle vara det - särskilt idag då Peter ringde mig och frågade: "Vad kan det bero på?" 

Bakgrund: Kajsa och Buster, från Stinas andra kull, har ända sedan födelsen hängt ihop som ler och långhalm men sedan i söndags fräser Kajsa åt sin bror, bara han närmar sig henne.
"Har det hänt något särskilt, något som inte brukar ske i familjen (givet katterna inberäknade i familjen)?" frågade jag. "Jo, ja vi brukar oftast inte bada katterna men Buster badades i söndags", fick jag veta. Jag ställde en del ytterligare frågor och alla Peters (husse) svar sammantagna tyder på att Kajsa inte känner igen doften av sin älskade bror. Han luktar inte katt! Det är den troliga orsaken, om man frågar mig. Min teori lugnade Peter men något jag är glad över är att jag också berättade om Stinas tandoperation. Då erinrade sig Peter att veterinären påpekat, när Kajsa senast var på besök, att hennes tandkött (runt ett par tänder) var lite rodnat. Efter det har informationen bleknat i minnet och någon ny undersökning har inte kommit till stånd.

När Peter och jag pratat klart, hade han bestämt sig för att beställa tid hos en tandspecialist för en noggrann uppföljning av det rodnade tandköttet. Kanske Kajsa rent utav är allmänt irriterad nu, för att hon har ont, och då reargerar lite extra häftigt när brorsan inte är sig lik.

5 feb 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)