Ett intressant inlägg

Elisabeth och jag pratade länge om vikten av att allt ska vara rätt vad än det gäller och i det här fallet rörde det sig ju om tingningsavtalet. För Elisabeth var det också viktigt att det skulle vara en äkta Sfynx, dvs med stamtavla, och inte en huskatt med Sfynxföräldrar med stamtavla. Alltså var det viktigt att kattungen också skulle ha stamtavla. Elisabeth var orolig för att uppfödaren skulle bli sur och att hon inte skulle få tinga kissen, när hon nu ställde krav men insåg att det inte heller skulle vara vettigt att betala 13 000 kr för en kattunge utan stamtavla. När vi avslutade samtalet hade hon själv kommit fram till att hon ändå skulle kräva stamtavla och ett korrekt skrivet tingningsavtal, innan hon skrev på det. Jag berättade också för henne att om stamtavlan inte hunnit komma kan uppfödarens kattklubb utfärda ett intyg ”under registrering”, eftersom ansökan om stamtavla först går till den egna kattklubben. Där kontrollerar avelssekreteraren att allt är korrekt ifyllt och att avgiften för stamtavlorna är betald. Först då går papperen vidare till SVERAK.

Ett dygn senare ringde en glad Elisabeth och berättade att uppfödaren skulle ordna stamtavla och tingningsavtal enligt SVERAKs bestämmelser och om några veckor får Elisabeth sin efterlängtade Sfynx.

Det har varit många upprörda kommentarer på FB. Anledningen har varit att en katt som sålts till sällskap har fått gå vidare i avel men det har endast gällt avel med SVERAK-registrerade honor av samma ras. Om det står i överlåtelseavtalet att katten ska kastreras är det naturligtvis inte rätt. Det tråkiga är bara att det står i avtalet. Jag har sett katten, en rastypisk championhane och sådana avelsdjur behöver vi fler av. Enligt en jurist kan man inte heller yrka på skadestånd i dylika fall. Det var ett intressant inlägg och nytt för mig. Varför överhuvudtaget då ens skriva sådana villkor i överlåtelseavtalet? Jag ser mycket hellre att man som uppfödare pratar med kattungeköparen om eventuell senare avel och att han/hon låter få katten bedömd innan avel. Visar sig kisse vara lämplig för avel och den nya ägaren intressserad av att låta katten gå vidare - GRATTIS! Den katten behöver rasen.

 

11 jan 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)