Ett ”lagom” sällskap

Sedan en halvtimme tillbaka sitter jag i Restaurang Hallen i Solna. Själv väntar jag på att klockan ska bli 15 och min vattenträning ska börja. Restaurangen är främst till för dem som bor i servicehuset/äldreboendet eller vad det kallas men gäster utifrån får också köpa sig en bit billig mat eller en kopp kaffe. 

Vid ett bord en bit från mitt satt från början fyra till åren komna damer. Nu är det bara två kvar. Vad som föregick att två lämnade och gick hem var att en av damerna utbrast: ”nu måste jag gå hem till min katt. Hon var så sur på mig när jag gick”. De övriga tre hade full förståelse för det, eftersom alla var kattälskare och en av dem också hade en katt som väntade på henne i lägenheten men hon stannade kvar en lång stund för att berätta om sin livskamrat - katten. Alla vid bordet (och även jag på mitt håll) lyssnade på hennes berättelse om den kloka, 10 år gamla kissen, som förstod det mesta i tillvaron genom att iakttaga sin matte och omgivningen i övrigt. Det var uppenbart att katten betyder oerhört mycket för henne, så när hon berättat färdigt om sin fantastiska vän, reste hon sig för ”kisse väntar”, som hon använde som avskedsfras och skyndade hemåt.

Kattsamtalet tog inte slut för det, för de två kvarvarande två damerna ville prata mer om katter, som de också är förtjusta i. De äger inte längre en egen katt men har gjort det tidigare i livet. De började berätta för varandra om hur de som barn haft katt, som mamma tagit hem för att hon var så förtjust i katter. På den tiden var man snäll om man tog emot en kattunge, för innan man började kastrera katter (damerna var mellan 85 och 90 år), avlivades ju många kattungar för att det fanns så många att ingen ville ta emot fler). Varför de inte har katt idag vet jag inte men djurvänner är de iallafall. Det gick inte att ta miste på.

Jag vet inte hur det förhåller sig men jag har svårt att tro att hundägare kan få hjälp av hemtjänsten med rastning av hunden. Som gammal och ensam är ett djur ett sällskap (i alla åldrar förstås men särskilt som äldre) som livar upp och kan bryta den ensamhet, som många kan känna. Katten är här ett lagom sällskap. Den behöver inte gå ut och betydligt fler klarar av att tömma en kattlåda än gå ut i regn, rusk och halka. Därför vill jag säga att - förutom allt annat fantastiskt - är katten ett lagom krävande sällskap.

 

27 sep 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)