Ett naturligt beteende

”Går det att dressera kattungen att inte klösa”?. Det är en vanlig fråga och svaret är ”Nej”. Genom att klösa tränar katten sina muskler samtidigt som den även markerar revir. Katten har, som jag även tidigare skrivit, doftkörtlar under tassarna och när den river på något sätter den sin doft där. Som väl är går det att förhindra att katten river sönder r.ex. möbler. Det man behöver göra är att LÄRA KATTEN VAR DEN FÅR KLÖSA.

Köp en klösbräda eller ännu hellre en klöspelare som är lindad med rep! Lek med kattungen i närheten av den och beröm katten när den använder, den därför avsedda, platsen att ”kloa” på! 

Efter snart 11 år tillsammans med Stisse har jag givit upp mina försök att få honom att sluta vässa klorna på mina favoritstolar (som tyvärr också är hans älsklingsmöbler) men ibland använder han faktiskt klätterställningen på balkongen när han är där. Då blir jag glad och berömmer honom men..... Anledningen är inte att han vill göra rätt. Istället beror det på att han är en lat katt, som inte orkar gå in och riva på stolarna (som han egentligen tycker fungerar bättre), när ”klilusten” faller på. Sandie och Stina har aldrig rivit på möbler men det är absolut inte min förtjänst. De fattar själva att de ska använda  klätterträdet.

Jag förstår inte att jag aldrig klarat av att uppfostra mina katter. Med barnen var det betydligt enklare och under mina år som lärare hade jag aldrig några som helst disciplinära  problem. Principen jag använde mig av då var ju densamma som gäller för katter, d.v.s. respekt, förstärkning och belöning. Katterna förstår inte varför de inte får göra vissa saker. Jag tror att just det är mitt problem. Jag kan helt enkelt inte sätta gränser, när jag jag inte kan förklara för katterna så att de begriper. Om sanningen ska fram kan det också handla om att jag rentutav trivs med att ha en katt som chef :-).

Hanna har skickat nya bilder på Bitte och Buster. Jag kommer att visa sötnosarna imorgon. Ikväll vill jag visa två foton, som jag hittade när jag rensade i DropBox. På det första ligger alla våra fyra katter på sängen; Tasse, Stisse, Stina och Sandie. Idag, tre år senare, bor endast Stisse och Stina kvar. På den andra bilden ser du Sandie som kattunge.

Jag tänker ofta på både Tasse och Sandie men är övertygad om att alla katterna har ett bättre liv idag, än om de tvingats fortsätta leva tillsammans.

 

 
26 aug 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)